Ξεκινά ο Εδαφολογικός Χάρτης

Posted: 28 Σεπτεμβρίου 2007 in ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • Έργο 5 εκατ. ευρώ και άμεσης πρακτικής εφαρμογής από τους αγρότες
  • Μ. Αγγελόπουλος: Θα συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα των παραγόμενων γεωργικών προϊόντων

H Περιφέρεια ΑΜ-Θ, αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στον αγροτικό τομέα και προκειμένου να αποφευχθεί η συρρίκνωση της παραγωγικής δραστηριότητας και να δοθούν λύσεις στα διαρθρωτικά προβλήματα της γεωργίας, προχωρά στην υλοποίηση ενός σημαντικού αναπτυξιακού έργου στον πρωτογενή τομέα, το οποίο αφορά στην καταγραφή των θρεπτικών συστατικών, των βαρέων μετάλλων και των υδροδυναμικών ιδιοτήτων των εδαφών, για την ορθολογική χρήση λιπασμάτων και νερού καθώς και την παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων.

Το έργο συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 5 εκατ. ευρώ, είναι άμεσης πρακτικής εφαρμογής από τους αγρότες και μάλιστα σε επίπεδο αγροτεμαχίου.

Ειδικότερα, στις 1-8-2007 υπεγράφη σύμβαση μεταξύ της Δ/νσης Γεωργικής Ανάπτυξης ΑΜ-Θ και της αναδόχου σύμπραξης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης-Αγκρολάμπ ΑΕ-Yara Phosyn Ltd, για την υλοποίηση του έργου του Μέτρου 1.5.3. ΠΕΠ-ΑΜ-Θ: “ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΩΝ ΙΔΙΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΕΔΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ”.

Αντικείμενο του έργου είναι:

– η χαρτογράφηση και ταξινόμηση των εδαφών.
– ο προσδιορισμός των θρεπτικών στοιχείων.
– ο προσδιορισμός των βαρέων μετάλλων μολύβδου και καδμίου.
– η μέτρηση των υδροδυναμικών ιδιοτήτων των γεωργικών εδαφών της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.

Η προς μελέτη έκταση ανέρχεται σε 3.000.000 στρ. και κατανέμεται ως εξής: 

  • Έβρου – 1.178.000 στρ.
  • Ροδόπης – 638.000 στρ.
  • Ξάνθης – 359.000 στρ.
  • Καβάλας – 407.000 στρ.
  • Δράμας – 418.000 στρ.

Η συνολική ολοκλήρωση του έργου προβλέπει τη διενέργεια 900 εδαφοτομών και 50.000 εδαφοτρήσεων για λήψη εδάφους από τρία βάθη και ανάλυσή του προκειμένου να παραδοθούν από τον ανάδοχο: α) χάρτες ταξινόμησης και χαρτογράφησης των εδαφών β) χάρτες γονιμότητας γ) θεματικοί χάρτες (pH, εναλλακτική ικανότητα κατιόντων, οργανική ουσία, δέσμευση φωσφόρου και καλίου κλπ.) και δ) θεματικοί χάρτες των βαρέων μετάλλων μολύβδου και καδμίου.

Με βάση τους χάρτες και τα στοιχεία αναλύσεων θα παραδοθεί λογισμικό πρόγραμμα ενδεικτικής συμβουλής λίπανσης των καλλιεργειών και βάσει του οποίου οι γεωπόνοι θα παρέχουν οδηγίες για την ορθολογική χρήση των λιπασμάτων.

Σχετικά με τα υδροδυναμικά χαρακτηριστικά του εδάφους (υδατοϊκανότητα, σημείο μόνιμης μάρανσης, διηθητικότητα κλπ) με την ολοκλήρωση του έργου θα παρασχεθούν προσανατολιστικές κατευθύνσεις σε σχέση με την ορθολογική χρήση του νερού άρδευσης των καλλιεργειών. 

Προκειμένου να διερευνηθεί η καταλληλότητα των νερών της Περιφέρειας για άρδευση των καλλιεργειών καθώς και η τυχόν συσσώρευση βαρέων μετάλλων, νιτρικών κτλ. θα πραγματοποιηθούν χημικές αναλύσεις για τον προσδιορισμό τους, σε νερό άρδευσης από 750 λειτουργούσες αρδευτικές γεωτρήσεις της Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης. 

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Μιχάλη Αγγελόπουλο, τελικός στόχος του έργου μέσω της καταγραφής των θρεπτικών στοιχείων, των βαρέων μετάλλων και των υδροδυναμικών ιδιοτήτων των εδαφών είναι «η ορθολογική χρήση λιπασμάτων και νερού και η παραγωγή αγροτικών προϊόντων ασφάλειας στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ» και με την ολοκλήρωση του «αναμένεται να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος, στην διασφάλιση της δημόσιας υγείας και στην ανταγωνιστικότητα των παραγόμενων γεωργικών προϊόντων».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s