Φωνούλες…Κραυγές (αρ. φύλλου 168 – μέρος ΙΙ)

Posted: 11 Μαρτίου 2008 in ΦΩΝΟΥΛΕΣ...ΚΡΑΥΓΕΣ

• Κόψτε το ρεύμα στους έχοντες
Τα όμορφα τα λόγια τα μεγάλα  εκτός πραγματικότητας
Επενδύσεις χωρίς αντίκρισμα
Γραφειοκρατίας το ανάγνωσμα
Τοπικά Συμβούλια Νέων και ΠΑΣΟΚ
Κάλιο αργά παρά ποτέ

Κόψτε το ρεύμα στους έχοντες

Δε λέμε, είμαστε με το μέρος των απεργών της ΔΕΗ. Καλή η απεργία, καλές και οι διακοπές ρεύματος αλλά μήπως οι απεργοί της ΔΕΗ πρέπει να αλλάξουν πολιτική; Γιατί να κόβουν το ρεύμα σε περιοχές όπου κατοικούν οι «μη έχοντες» αναγκάζοντας με αυτό τον τρόπο την ελληνική κοινωνία να στραφεί εναντίον τους; Ας κόψουν οι απεργοί της ΔΕΗ το ρεύμα στην Δημαρχία, στην Νομαρχία και σε όλους τους άλλους φορείς της περιοχής μπας και εκδώσουν και αυτοί με τη σειρά τους καμιά ανακοίνωση συμπαράστασης στον δίκαιο αγώνα τους. Όχι να την πληρώνει πάντα ο λαουτζίκος…εξαιτίας της ανάλγητης πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Τα όμορφα τα λόγια τα μεγάλα  εκτός πραγματικότητας

Αναγκάστηκε η κυβέρνηση να πάρει θέση προκειμένου να διασκεδάσει τις  συνέπειες από την  αγανάκτηση των καταναλωτών εξαιτίας της μεγάλης ακρίβειας, της αισχροκέρδειας και της αλόγιστης κερδοσκοπίας. Ανακοίνωσε σειρά μέτρων που κατά την άποψη των αρμόδιων υπουργών  θα σταματήσουν  το φαινόμενο της ακρίβειας. Η προσπάθεια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θετική, αλλά οι καταναλωτές καθημερινά διαπιστώνουν ότι τα χρήματα δεν φτάνουν για την αγορά των καθημερινών προϊόντων, ενώ σκέφτονται ότι πρέπει να υπάρξουν κάποιες προϋποθέσεις. Τα μέτρα να είναι νέα και όχι αναμάσημα παλαιών μέτρων για την  ικανοποίηση επικοινωνιακών αναγκών. Να εντάσσονται σε μια πολιτική ελέγχου της αγοράς χωρίς σπασμωδικές κινήσεις.

Η ανακοίνωση των μέτρων να συνοδεύεται από χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους. Δυστυχώς, τα ανακοινωθέντα 41 μέτρα κατά της ακρίβειας δεν ικανοποιούν καμία από τις παραπάνω προϋποθέσεις, αντίθετα η σύγχυση παλιών και νέων μέτρων, η έλλειψη χρονοδιαγράμματος για τον χρόνο και τρόπο εφαρμογής του κάθε μέτρου  και η βιαστική ανακοίνωση τους, μαρτυρούν την σπουδή της κυβέρνησης  να εμφανίσει μια επικοινωνιακή δέσμη μέτρων. Πολλά από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι παλιά και δοκιμασμένα οπότε η ανακοίνωση τους ήταν περιττή, ενώ από τα υπόλοιπα πολλά έχουν δοκιμαστεί και απέτυχαν παταγωδώς. Στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της ακρίβειας χρειάζεται μια μακρόπνοη πολιτική με διορθωτικές αλλαγές που όμως η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να την ακολουθήσει.

Επενδύσεις χωρίς αντίκρισμα

Πριν πολλά χρόνια άρχισε η μαζική μεταναστεύει επιχειρήσεων προς Σκόπια, Αλβανία και Βουλγαρία με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες για την εργατική τάξη αφού στρατιές ανέργων δημιούργησε το κλείσιμο των εργοστασίων. Οι καλοί βιομήχανοι πήραν τις όμορφες επιδοτήσεις και στη συνέχεια μετέφεραν τις δραστηριότητες τους στις παραπάνω χώρες. Η ειρωνεία στην όλη υπόθεση είναι ότι στηρίχθηκαν οι ντόπιες αγορές εργασίας, καταπολεμήθηκε η ανεργία και όμως οι κυβερνήσεις των δυο χωρών δείχνουν τα ανθελληνικά αισθήματα τους και τον ρατσισμό τους στις ελληνικές μειονότητες. Μόνο στην Αλβανία κατά δήλωση του  υφυπουργού Εξωτερικών κ. Δούκα οι ελληνικές επενδύσεις από 2,2 εκατ ευρώ το 2005 έφτασαν στα 30 εκατ. ευρώ το 2006 ενώ το 2007  ξεπέρασαν τα 42,5 εκατ ευρώ. Φυσικά το εισόδημα των Αλβανών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα δεν μπορεί να υπολογιστεί. Ανορθώνεται η Αλβανική οικονομία αλλά η συμπεριφορά τους και ο ρατσισμός τους  αυξάνονται.

Γραφειοκρατίας το ανάγνωσμα

Μας κατήγγειλαν  ότι διάφορες υπηρεσίες  του δημοσίου ταλαιπωρούν τους ανθρώπους που επιχειρούν να στήσουν μια αγροτική επιχείρηση. Ένα από τα δικαιολογητικά που απαιτούνται προκειμένου να εκδοθεί καταρχήν μια πολεοδομική άδεια είναι και η βεβαίωση από την διεύθυνση Δασών ότι ο χώρος στον οποίο θα εγκατασταθεί η αγροτική επιχείρηση δεν χαρακτηρίζεται δασική έκταση. Φαίνεται πως η διεύθυνση Δασών δεν έχει χάρτες για τις δασικές εκτάσεις του Νομού όπως δεν έχει χάρτες και για τις  περιοχές στις οποίες έγιναν αναδασμοί. Ταλαιπωρούνται οι αγρότες, αλλά οι «αρμόδιοι» υπάλληλοι ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τα δεκάδες αιτήματα πριν περάσει ένας χρόνος. Η αιτία είναι η έλλειψη προσωπικού. Γιατί δεν δέχονται υπεύθυνες δηλώσεις (ελληνικό φαινόμενο) και να λύσουν το πρόβλημα  χωρίς γραφειοκρατικές αντιδράσεις (ελληνικό φαινόμενο);

Τοπικά Συμβούλια Νέων και ΠΑΣΟΚ

Επίσκεψη στη Κομοτηνή του αρμόδιου για την  υλοποίηση του νόμου για τα τοπικά συμβούλια και φυσικά συγκέντρωση των δημάρχων παρουσία των δημάρχων του νομού προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες  του νόμου και οι διαδικασίες των εκλογών. Εμφανής η προσπάθεια του κ. Σκλιά να προχωρήσει ο θεσμός  και να εκλεγούν τα συμβούλια έστω και με μικρή συμμετοχή νέων. «Αρκεί», είπε, «να ξεκινήσει ο θεσμός και στη πορεία βελτιώνεται». Μια πρόταση που κατατέθηκε ώστε να εγγράφουν όλοι οι μαθητές των Λυκείων και όσοι άλλοι το επιθυμούσαν, ώστε να υπάρχει μαζικότητα, δεν έγινε αποδεκτή. Έτσι οι εκλογές θα διεξαχθούν  με λίγα μέλη στα μητρώα και φυσικά θα εκλεγούν μέλη προσκείμενα στην κυβερνητική παράταξη. Γιατί το λεμέ αυτό; Απλά, μόνο οι νεολαίοι της ΟΝΝΕΔ αγωνίστηκαν για την έγγραφη νέων στα μητρώα, ενώ οι του ΠΑΣΟΚ αρχηγοί και αρχηγίσκοι…αγρόν αγόραζαν.

Οι μεγάλοι αρχηγοί έλεγαν ότι η διαδικασία αφορά την επιτροπή νεολαίας, που κανείς όμως δεν γνωρίζει από ποιους αποτελείται, ενώ κάποια άλλα παιδιά έλεγαν διάφορες δικαιολογίες. Τι θα γίνει τώρα; Από τα 200 άτομα που συμπεριλαμβάνονται στα μητρώα του δήμου Κομοτηνής, από 10 έως 30 στα μητρώα των άλλων δήμων θα εκλεγούν «γαλάζια παιδιά» και η κυβέρνηση θα πανηγυρίζει ότι η νεολαία δέχεται την μεταρρυθμιστική πολιτική της. Όλα καλά για τον Ευριπίδη μας αφού το ΠΑΣΟΚ κοιμάται, το ΚΚΕ απέχει και ο Τσίπρας, συγνώμη οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ, εξακολουθούν να ασχολούνται πανευτυχείς με τις δημοσκοπήσεις.

Κάλιο αργά παρά ποτέ

Αιφνιδιάστηκαν οι νομαρχιακοί σύμβουλοι από την παρέμβαση του Παναγιώτη Τσίτσιου σχετικά με την λειτουργία του δημοσίου ΚΤΕΟ που ως γνωστόν απαξιώθηκε εξαιτίας μιας προκλητικής συμπεριφοράς  κάποιων υπαλλήλων αλλά και της πολιτικής για την ιδιωτικοποίηση των πάντων. Πως είναι δυνατόν να λειτουργεί ιδιωτικό ΚΤΕΟ με θετικά οικονομικά αποτελέσματα και να μην είναι δυνατή η λειτουργία  δημοσίου ΚΤΕΟ; Ο «θεσμικός μας» είχε έτοιμη την απάντηση, λέγοντας ότι για όλα φταίει η «κουφή» κυβέρνηση που δεν ακούει επί τόσα χρόνια την αγωνιώδη προσπάθεια της Νομαρχίας για στελέχωση του ΚΤΕΟ. Οι σχετικές συγκρίσεις με τις υπηρεσίες των όμορων νομών προκαλούν φυσικά τη θλίψη, αφού εκεί γίνεται ουσιαστική και πολιτική δουλειά. Ας προσέχαμε για να έχουμε, και όχι μόνο όμορφα λόγια μεγάλα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s