«Οι ήρωες του 1940 περιμένουν»

Posted: 26 Νοεμβρίου 2008 in ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ - ΙΣΤΟΡΙΚΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

dkstparousvivlsourla25112008-001

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν την Τρίτη (25/11) στα τοπικά ΜΜΕ, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Δημήτρης Κοτσάκης, ο Νομάρχης Ροδόπης κ. Άρης Γιαννακίδης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσάνων κ. Βασίλης Σερμπέζης με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Γεώργιου Σούρλα με τίτλο «Οι ήρωες του 1940 περιμένουν», που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή (30/11) στις 11:00 π.μ. στο Ίδρυμα Παπανικολάου.

Το βιβλίο αναφέρεται στους 7.976 Έλληνες πεσόντες που πολέμησαν στο μέτωπο της Αλβανίας το 1940 και που παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι στη Βόρεια Ήπειρο, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και 195 Ροδοπίτες.

Ο Νομάρχης Ροδόπης, Άρης Γιαννακίδης σημείωσε πως «όταν μου ζητήθηκε να συμμετάσχω ως συνδιοργανωτής σε αυτή την εκδήλωση, θεώρησα ότι ήταν ιδιαίτερη τιμή για μένα. Το βιβλίο του κ. Γιώργου Σούρλα αποτελεί μια κραυγή, μια δίκαιη διαμαρτυρία για την άρση μιας θλιβερής πραγματικότητας. Το βιβλίο προκαλεί δέος, οργή και πίκρα για τις τεράστιες ευθύνες της Πολιτείας που άφησε τέτοια εκκρεμότητα» ενώ αποκάλυψε πως θα προτείνει στο Νομαρχιακό Συμβούλιο την τοποθέτηση μιας μνημιακής στήλης με τα ονόματα των πεσόντων χαραγμένα επάνω ως ελάχιστος φόρος τιμής και μνήμης σε αυτούς.

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής, Δημήτρης Κοτσάκης, τόνισε πως «οι λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους, είναι καταδικασμένοι να την ξαναζήσουν. Εμείς ως Έλληνες έχουμε χιλιάδες σελίδες ιστορίας και πολλές από αυτές είναι με ξεριζωμούς, με πολέμους, με δυστυχία. Ευτυχώς, όμως, που υπάρχουν άνθρωποι σαν τον κ. Σούρλα που έρχονται να καλύψουν ένα μεγάλο κενό, αποτυπώνοντας την ιστορία ως έχει».

Ο κ. Κοτσάκης, ο οποίος έκανε έκκληση σε όλους τους δημότες να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του βιβλίου, αποκάλυψε πως ο Δήμος Κομοτηνής θα αγοράσει πολλά αντίτυπα του βιβλίου, τα οποία θα τοποθετηθούν στην δημοτική βιβλιοθήκη αλλά και θα διανεμηθούν στις σχολικές βιβλιοθήκες προκειμένου τα παιδιά να μάθουν την ιστορία του πολέμου του 1940.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσάνων Θράκης, Βασίλης Σερμπέζης, δήλωσε πως «είναι υψηλή τιμή για μένα η παρουσίαση αυτού του βιβλίου. Με τον κ. Γιώργο Σούρλα με συνδέει μεγάλη φιλία πολλών ετών. Αυτήν την περίοδο πραγματοποιείται η παρουσίαση του βιβλίου του σε όλη την Ελλάδα. Εκτιμούμε ότι και στην Κομοτηνή θα έχει άριστα αποτελέσματα τόσο η παρουσίαση του βιβλίου όσο και η απόδοση τιμής και μνήμης στους πεσόντες. Κάνω κι εγώ με τη σειρά μου έκκληση σε όλους τους Ροδοπίτες να παρακολουθήσουν την παρουσίαση αλλά κάνω και έκκληση σε όσους Ροδοπίτες έχουν συγγενή, ο οποίος πέθανε ή χάθηκε στην Αλβανία το 1940, να ενημερώσουν την Νομαρχία Ροδόπης ή τον Δήμο Κομοτηνής ώστε να τους επιδοθεί ένα αναμνηστικό δίπλωμα αλλά και παράλληλα να γίνει και καλύτερη καταγραφή των πεσόντων».

Στην εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται από τον Σύλλογο Σαρακατσάνων Θράκης με τη συνεργασία του Δήμου Κομοτηνής και της Νομαρχίας Ροδόπης, θα μιλήσουν ο Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος, αντιστράτηγος και τέως Διευθυντής της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού και ο Γεώργιος Σούρλας, συγγραφέας του βιβλίου και αντιπρόεδρος της Βουλής ενώ θα προηγηθεί αφιέρωμα του μουσικοσυνθέτη, Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο αναπληρωτής καθηγητής του ΔΠΘ, Βασίλης Σερμπέζης, ενώ σύμφωνα με τους διοργανωτές, θα παραβρεθούν σε αυτήν και δύο Ροδοπίτες, οι οποίοι πολέμησαν το 1940 στο μέτωπο της Αλβανίας και οι οποίοι θα εξιστορήσουν διάφορα γεγονότα. Μάλιστα, ο κ. Σερμπέζης έκανε έκκληση να βρεθεί και ένας ακόμα που πολέμησε εκείνη την περίοδο και αναζητείται προκειμένου να μιλήσει και αυτός στην εκδήλωση. Πρόκειται για έναν μουσουλμάνο, ο οποίος ζει στην Κομοτηνή και διαθέτει περίπτερο κατόπιν αναπηρικής άδειας.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν και δύο, ίσως τρεις, άνθρωποι οι οποίοι πολέμησαν το 1940 και θα πούνε δύο λόγια. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συμφωνία με την Αλβανία για τη δημιουργία δύο κοιμητηρίων για να συγκεντρωθούν εκεί όλοι οι τάφοι των Ελλήνων πεσόντων.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s