Το πυροβολικό γιόρτασε την προστάτιδα του Αγία Βαρβάρα

Posted: 9 Δεκεμβρίου 2008 in ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ - ΙΣΤΟΡΙΚΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

taxiarxagvarv5122008

Την μνήμητης Αγίας Βαρβάρας, ενός όμορφου κοριτσιού από την Νικομήδεια της Μικράς Ασίας (σημερινή ΙΣΜΙΤ), που έζησε επί Ρωμαίου ΑυτοκράτοραΜαξιμιλιανού τίμησε στις 4 Δεκεμβρίου η εκκλησία. Η εκκλησιαστική παράδοση αναφέρει ότι ο φανατικός ειδωλολάτρης πατέρας της την είχε κλεισμένη σε ένα πύργο προκειμένου να τη διαφυλάξει από τους μνηστήρες. Εκείνη ωστόσο προσηλυτίστηκε στο χριστιανισμό.

Ο πατέρας της όταν διέταξε να χτιστείγια αυτή ένα λουτρό ούτως ώστενα μην χρειάζεται να χρησιμοποιεί τα δημόσια λουτρά και ενώ το σχέδιο για τολουτρό προέβλεπε αρχικά 2 παράθυρα, η Βαρβάρα εγκατέστησε άλλο ένα για να τιμήσει την Αγία Τριάδα, εκμηστηρεύοντας παράλληλα, τον λόγο στον πατέρα της.

Τότε, ο πατέρας της βλέποντας αυτή την αλλαγή εξεμάνει και διέταξε να την παραδώσουν στον Ρωμαίο Έπαρχο. Ο Έπαρχος θαυμάζοντας την ομορφιά τηςπροσπάθησε να την μεταπείσει. Βλέποντας, όμως, ότι εκείνη ήταν ανένδοτη την υπέβαλε σε μαρτύρια περισσότερο για να την σώσει από την οργή του πατέρα της που ήθελε να φονευθεί.

Τελικά, ο έπαρχος διέταξε τον αποκεφαλισμό της και όρισε την ποινή να εκτελέσει ο ίδιος ο πατέρας της. Την αποκεφάλισε και την στιγμή που είχε αποτελειώσει το έγκλημα του έπεσε νεκρός χτυπημένος από κεραυνό κατά θεία δίκη. Η Ιουλιανή της Νικομήδειας μαρτύρησε μαζί με τηΒαρβάρα και τιμάται επίσης ως Αγία. Ο Κεραυνός που κατέκαυσετον πατέρα της Αγίας Βαρβάρας συνδέεται και με τα πυρά του πυροβολικού που τιμά την Αγία ως προστάτιδα του.

Στην Κομοτηνή η προστάτιδα του πυροβολικού Αγία Βαρβάρα γιορτάστηκε με δοξολογία στον ιερό περιώνυμο ναό της που βρίσκεται δίπλα στο στρατόπεδο Ηλιοπούλου χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής Δαμασκηνού.

Την ημερήσια διαταγή της ημέρας ανέγνωσε ο ταγματάρχης πυροβολικού, Παναγιωτίδης Φώτιος ενώ «στο όπλο που έλαβε μέρος σε όλους τους αγώνες του έθνους μέχρι σήμερα…» αναφέρθηκε ο διοικητής της ΧΧΙ ΤΘΤ, Αθανάσιος Χατζηβιέρης. Παράλληλα, στον αύλειο χώρο των μονάδων του πυροβολικού παρουσιάστηκαν τα σύγχρονα οπλικά συστήματα του πυροβολικού και στο ΚΨΜ των μονάδων παρατέθηκε δεξίωση και προσφέρθηκαν ζεστοί λουκουμάδες όπως επιτάσσει η παράδοση.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s