Μαθήματα αυτοπεποίθησης στα σχολεία της Ροδόπης μέσα από τα παραμύθια

Posted: 25 Μαρτίου 2009 in ΚΟΙΝΩΝΙΑ

avourisdim2332009

Η εξέταση των στρατιωτικών ιατρών στην στο δημοτικό σχολείο Οργάνης συνέπεσε με ένα πολύ ενδιαφέρων σεμινάριο για τους δασκάλους των ορεινών οικισμών της περιοχής από σχολικούς συμβούλους (Μάγδα Ραλλού) και εκπαιδευτικούς.

Το σεμινάριο διεξήχθη προκειμένου να  μυηθούν  τα παιδιά στην τέχνη  του παραμυθιού μέσα  από την εκπαιδευτική διαδικασία και για τον λόγω αυτό τους εκπαιδευτικούς συνόδευε και ο παραμυθάς Δημήτρης Αβούρης μέλος της Μη Κυβερνητικής οργάνωσης «Οναρ-μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί». Η οργάνωση συστάθηκε πριν από 9 χρόνια, μετά από πρόταση του διοικητή του νοσοκομείου «Αγλαϊα Κυριακού», Δημήτρη Πεπελάση, με σκοπό να στηρίξει μέσω τέχνης τα παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας , που νοσηλεύονται  για μεγάλο χρονικό διάστημα στα παιδιατρικά νοσοκομεία.

Στην προκειμένη όμως περίπτωση μέλη της ΜΚΟ επισκέφθηκαν την ορεινή Ροδόπη ώστε να  ενισχύσουν  την αυτοπεποίθηση του παιδιού  μέσα από την διήγηση ενός παραμυθιού μπροστά στο κοινό κοιτάζοντας το στα μάτια. Όπως φαίνεται από τα πρώτες αφηγήσεις οι μαθητές συμμετέχουν και ως αφηγητές με μεγάλη ευχαρίστηση διαπλάθοντας το δικό τους παραμύθι σ’ αυτού του είδους την διδασκαλία ενώ δείχνουν να αγαπούν ιδιαίτερα τους μύθους του Αισώπου.

Σύμφωνα με τον αφηγητή παραμυθιών Δημήτρη Αβούρη τα παιδιά μαθαίνουν να κάνουν χρήση του λόγου αλλά και της μη λεκτικής επικοινωνίας (κινήσεις του σώματος, εκφράσεις του προσώπου) για να έρθουν σε επαφή με συνομηλίκους τους κι ενήλικες, να αποκτήσουν γνώσεις να μιλήσουν για προσωπικές τους εμπειρίες  να χρησιμοποιήσουν  την φαντασία και τη δημιουργικότητα τους να κοινωνικοποιηθούν.

Μέσω της χρήσης της μεθόδου της βιωματικής  επικοινωνίας στην αφήγηση  παραμυθιών, μύθων, θρύλων και ευτράπελων διηγήσεων άτολμα και συνεσταλμένα παιδιά ανεβαίνουν στην σκηνή και συμμετέχουν αναλαμβάνοντας μικρούς ρόλους  ενώ παιδιά που εν γένει δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν παρουσιάζουν αυξημένη προσήλωση κι έντονη εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα δρώμενα  επί σκηνής  επιδιώκοντας να εξασφαλίσουν την συμμετοχή τους σ’ αυτό.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s