«Η διαφορετικότητα των ανθρώπων είναι ευλογία»

Posted: 7 Απριλίου 2009 in ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ - ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Η Θρησκεία πρέπει να μείνει το Άγιο Λάδι το οποίο θα βοηθάει την επούλωση των πληγών και όχι να δυναμώνει τις φωτιές

Κατάμεστο ήταν το κεντρικό αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης στην Κομοτηνή το βράδυ της περασμένης Δευτέρας 30 Μαρτίου από πανεπιστημιακούς καθηγητές, τους μητροπολίτες της περιφέρειας ΑΜ-Θ, τις τοπικές αρχές, πολιτικές, στρατιωτικές, αστυνομικές και δικαστικές αλλά και πλήθος κόσμου στην τελετή αναγόρευσης του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων – Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας Αναστασίου σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Ιστορίας – Εθνολογίας και του τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξεινίων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο υποδέχτηκε στο αμφιθέατρο της Πανεπιστημιουπόλεως ο πρύτανης του ΔΠΘ, Κωνσταντίνος Σιμόπουλος με τους υπόλοιπους αντιπρυτάνεις ενώ ο κ. Σιμόπουλος ήταν ο πρώτος που προσφώνησε τον Μακαριότατο. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δια του μητροπολίτου Μαρώνειας και Κομοτηνής κ.κ. Δαμασκηνού. Τον εκλεκτό προσκεκλημένο προσφώνησε ο πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας  -Εθνολογίας καθηγητής Στέφανος Παύλου, ενώ το έργο του παρουσίασε ο πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας Εθνολογίας και Πολιτισμού καθηγητής Γεώργιος Παπαζογλου.

Εν συνεχεία έγινε επίδοση διασήμων και αναγόρευση από τον πρύτανη του ΔΠΘ Κωνσταντίνου Σιμόπουλου. Στην περίπτωση του μακαριότατου Αρχιεπισκόπου  Αναστασίου τα λόγια είναι περιττά όταν μιλάει το έργο του τόσο στην Αφρικανική Ήπειρο όσο και στην Αλβανία από το 1992 και μόνο το γεγονός ότι μιλά 17 ξένες γλώσσες ακόμη και την γλώσσα των Σουαχίλι λέει πολλά. Ο ίδιος όμως σεμνός και ταπεινός ερχόμενος στην αίθουσα όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή αναγόρευσης του σε επίτιμο διδάκτορα δύο τμημάτων του ΔΠΘ απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις  μετά από την επιμονή των δημοσιογράφων.

«Είναι για μένα μια βαθιά συγκίνηση και έκπληξη ότι βρίσκομαι σ’ έναν υπέροχο χώρο. Έχω περάσει  20 χρόνια στο πανεπιστήμιο της Αθήνας και κάθε φορά που βρίσκομαι σε περιβάλλον πανεπιστημιακό αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση. Η σκέψη μας είναι πιο συχνά εδώ απ’ ότι φαίνεται.

«Είστε σε μια περιοχή που συνυπάρχουν πολλές πληθυσμιακές ομάδες και θρησκεύματα» σχολίασε δημοσιογράφος και ο μακαριότατος απάντησε χαρακτηριστικά : «ήταν μία εποχή που έβλεπαν τις διαφορές ως αντιθέσεις και ως συγκρούσεις, νομίζω η δική μας εποχή είναι η εποχή της συνθέσεως, που βλέπουμε ότι η διαφορά δεν σημαίνει εχθρότητα αλλά μια άλλη  παράδοση και θα χρειαστούμε πολύ κατανόηση να προσεγγίσουμε ο ένας τον άλλον να τον καταλάβουμε το ότι έχουν γεννηθεί σε διαφορετικά  περιβάλλοντα. Εμείς στην Αλβανία είμαστε μειονότητα αυτό δεν έχει καμία σημασία, ζούμε πολύ αρμονικά και πιστεύουμε να υπάρχει μια συμπόρευση και συνεργασία με πολύ σεβασμό στην ιδιαιτερότητα του καθενός και αποδοχή του άλλου όπως είναι. Ο άλλος δεν είναι μια απειλή, ο άλλος είναι μία ευλογία μ’ αυτό το οποίο μεταφέρει».

Μακαριότατε  17 χρόνια  από την ενθρόνιση σας, πιο δύσκολες εποχές για την χώρα  και τον χριστιανισμό ήταν τότε ή τώρα;»

Ίσως τότε απάντησε ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος τότε θεωρείτο μια αμφίβολη περίοδος στη 10ετια του 90, ήταν πολύ έντονες οι σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδος. Πολλές φορές περάσαμε δύσκολες φάσεις αλλά τώρα πλέον πια τα πράγματα καταλαγιάζουν. Στα Βαλκάνια δεν έχουμε άλλη δυνατότητα παρα να είμαστε μαζί , να ζήσουμε μαζί, να αναπτυχθούμε μαζί.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση δε δυσχεραίνει  περαιτέρω  τα προβλήματα  του απόδημου ελλληνισμού;

Μια μικρή διάκρισης, η εκκλησία της Αλβανίας σημείωσε ο μακαριότατος δεν αποτελείται μόνο από Έλληνες  αλλά  από Έλληνες, Αλβανούς, κι είναι κι ορισμένες άλλες εθνικότητες στο Βορρά, υπάρχουν π.χ. Μαυροβούνιοι, Σέρβοι, προς τις Πρέσπες Σκοπιανοί κλπ. Εκείνο το οποίο έχουμε καταφέρει  με τη χάρη του θεού όλοι οι Ορθόδοξοι να είμαστε μαζί. Βασική σκέψης είναι ότι ένα δάσος δεν είναι πιο όμορφο όταν έχει  μόνο ένα  είδος δέντρων, μπορεί να έχει διαφορετικά δέντρα , αλλα το κάθε ένα να έχει άνεση ν αναπτυχθεί  και να προσφέρει  ότι καλύτερο έχει.

Το μέλλον των Βαλκανίων πως το βλέπεται;

Δεν ανήκω στους προφήτες, αλλά ανήκω σ’ εκείνους που λαχταρούν ένα μέλλον όπου όλοι μαζί  θα πορευτούμε, όπου ο κάθε ένας θα προσφέρει ότι  καλύτερο έχει. Κι αυτό οπωσδήποτε θα είναι πρόοδος για όλους.

Δέστε άλλες περιοχές, δέστε τη Ν. Αφρική, εκεί υπάρχουν πολλοί περισσότερες ομάδες, φυλές, εθνότητες που κατόρθωσαν να είναι μαζί. Δε μπορώ να καταλάβω γιατί στα Βαλκάνια θα πρέπει να υπάρχουν συγκρούσεις κι αντιθέσεις. Δεν είναι εύκολο θα πρέπει να είμαστε πάντοτε άγρυπνοι, σε μια εποχή μάλιστα όπως ήταν τότε το 1999 που είχαν χρησιμοποιήσει και θρησκευτικές παράμετροι, για μια σύγκρουση. Η δική μας γραμμή ήταν πολύ σαφής «η Θρησκεία πρέπει να μείνει το Άγιο Λάδι το οποίο θα βοηθάει την επούλωση των πληγών κι όχι να δυναμώνει τις φωτιές.

Κι εν μέσω Σαρακοστής ερωτηθείς ο Μακαριοτάτος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων –Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιος ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει ενόψει της Αναστάσεως είπε : «Ελευθερία από το φόβο, από το φόβο που δημιουργείται αυτή την εποχή με ποικίλες μορφές, ελευθερία από τον φόβο της Αμαρτίας, ελευθερία από τον φόβο του θανάτου και οποιοδήποτε φόβο που σχετίζεται μ’ αυτά τα δύο».

Τέλος, να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την αναγόρευση του ως επίτιμου διδάκτορα των δύο τμημάτων  του ΔΠΘ ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος μίλησε στο ακροατήριο του πανεπιστημίου για την τρομοκρατία με θέμα : «Τρομοκρατία και φόβος – Θρησκευτικές συναρτήσεις».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s