Εορτάστηκε η 68η επέτειος του ΟΧΥΡΟΥ της Νυμφαίας

Posted: 7 Απριλίου 2009 in ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ - ΙΣΤΟΡΙΚΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ήταν 6 Απριλίου του 1941 όταν οι λιγοστοί έλληνες στρατιώτες υπερασπιστές του ΟΧΥΡΟΥ σταμάτησαν τις αριθμητικά υπέρτερες γερμανικές δυνάμεις με απώλεια μόνο 7 στρατιώτες.

Παρουσία πλήθος κόσμου και όλων των τοπικών αρχών της περιοχής με επικεφαλής τον Γ.Γ. της περιφέρειας ΑΜ-Θ, Δημήτρη Σταμάτη και τον διοικητή του Δ’ ΣΣ, Σταμάτη Ξιφαρά, τον διοικητή της 29η ταξιαρχίας, Αθανάσιο Ζάχο και της 21ης, Αθανάσιο Χατζηβιέρη εορτάστηκε η 68η επέτειος της μάχης των ΟΧΥΡΩΝ, στο οχυρό της Νυμφαίας την Κυριακή (5/4).

Στις 11 το πρωί χοροστατούντως του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Μαρώνειας και Κομοτηνής κ.κ. Δαμασκηνού εψάλει επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων. Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων στην μνήμη αυτών. Τα ονόματα των νεκρών της 6ης Απριλίου 1941 της μάχης του οχυρού Νυμφαίας είναι τα εξής : δεκανέας Κορώνης Γεώργιος, δεκανέας Κιουλμπαξιώτης Εμμανουήλ, και οι στρατιώτες : Γεώργιος Καραγεωργίου, Μαλιαράκης Κωνσταντίνος, Τσικνάκης Γεώργιος, Ποτήρης Ευστράτιος  και Γεώργιος Μπάφας.

Εν συνεχεία ο συνταγματάρχης πεζικού Τσίρης Αθανάσιος εξιστόρησε την μάχη του Οχυρού Νυμφαίας ενώ λίγο αργότερα μέσα στο χώρο του μουσείου που λειτουργεί στο οχυρό έγιναν τα αποκαλυπτήρια της επιτοίχιας πλακέτας με το ποίημα που έγραψε ο δάσκαλος κ. Παπατριανταφύλλου και περιγράφει την μάχη του ΟΧΥΡΟΥ. Οι εκδηλώσεις μνήμης που διοργάνωσε η 29η ταξιαρχία έκλεισαν με την παρουσίαση δημοτικών τραγουδιών στο χώρο του φυλακίου.

Η ιστορία της μάχης του Οχυρού

Στις 6 Απριλίου 1941 πριν από 68 χρόνια έγινε η «μάχη των οχυρών», η μάχη του Ελληνικού Στρατού κατά των σιδηρόφρακτων και αριθμητικά υπέρτερων  γερμανικών δυνάμεων που εισέβαλαν στην πατρίδα  μας. Στις τέσσερις ημέρες που διήρκησε η μάχη οι υπερασπιστές των οχυρών πολεμώντας με πείσμα και  απαράμιλλη γενναιότητα προκάλεσαν σημαντικές απώλειες στους Γερμανούς οι οποίοι μη μπορώντας να τα καταλάβουν τα παρέκαμψαν.

Μετά από αυτή την εξέλιξη οι υπερασπιστές, αφού είδαν ότι ο αγώνας ήταν μάταιος αναγκάστηκαν  να παραδοθούν. Κατά την παράδοση των οχυρών οι υπερασπιστές τους, απέσπασαν τα συγχαρητήρια των Γερμανών αξιωματικών που τα παρελάμβαναν για την ηρωική  αντίσταση τους ενώ τα γερμανικά τμήματα απέδιδαν τιμές και η γερμανική σημαία ανυψωνόταν μετά την αποχώρηση των υπερασπιστών.

Το θαυμασμό τους, για την ανδρεία και τη μαχητικότητα του Ελληνικού Στρατού  εκδήλωσαν πολλοί Γερμανοί από τα κατώτερα μέχρι τα ανώτατα κλιμάκια της στρατιωτικής τους ιεραρχίας. Χαρακτηριστικά  ήταν τα  λόγια του ίδιου του Χίτλερ, ο οποίος σε ομιλία του στις 4-5-1941 στο Ράιχσταγκ κάνοντας απολογισμό των εκστρατειών του είπε : «Η ιστορική δικαιοσύνη όμως με υποχρεώνει να διαπιστώσω ότι από όλους τους αντιπάλους που αντιμετωπίσαμε, ο Έλληνας στρατιώτης ιδίως, πολέμησε με ύψιστο ηρωισμό και αυτοθυσία. Συνθηκολόγησε μόνο όταν η συνέχιση της αντίστασης δεν ήταν πλέον δυνατή και δεν είχε κανένα λόγο».

Έτσι γράφηκε με χρυσά γράμματα άλλο ένα έπος στην Ελληνική ιστορία και χρέος μας είναι να το τιμούμαι με την επιβαλλόμενη λαμπρότητα και συμμετοχή κάθε χρόνο (ςκτός από το ΟΧΥΡΟ της Νυμφαίας στις 6 Απριλίου εορτάζουν και τα οχυρά του ΕΧΙΝΟΥ και του ΛΙΣΣΕ).

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s