Τον προστάτη του Άγιο Γεώργιο τίμησε ο Στρατός Ξηράς στην Κομοτηνή

Posted: 29 Απριλίου 2009 in ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ - ΙΣΤΟΡΙΚΑ

taksaggeorg2342009-012

Τον προστάτη του Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο γιόρτασε ο Στρατός Ξηράς και στην Κομοτηνή, στο στρατόπεδο Παράσχου, το πρωί της Τετάρτης 23 Απριλίου 2009. Το πρόγραμμα περιλάμβανε τέλεση Δοξολογίας από τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Δαμασκηνό, παρουσία των επισήμων αρχών της Ροδόπης, αξιωματικών της Φρουράς Κομοτηνής, καθώς και στρατιωτικό τμήμα απόδοσης τιμών που συνόδευε την Πολεμική Σημαία, με απεικόνιση τον Άγιο Γεώργιο.

Ύστερα από τη Δοξολογία ακολούθησε η ανάγνωση του Ημερησίου Διατάγματος του Αρχηγού του ΓΕΣ, κατάθεση στεφάνου από τον ΑΔΦ Κομοτηνής, ενός λεπτού σιγής και ο Εθνικός Ύμνος της χώρας μας. Μετά το πέρας της τελετής ακολούθησε ξενάγηση των επισήμων στο χώρο εκπαιδεύσεως όπου υπήρχε έκθεση οπλικών συστημάτων και μέσων, όπως νέα οπλικά συστήματα, νέα άρματα μάχης, ειδικά οχήματα αναγνωρίσεων και συστήματα επικοινωνίας, με την ανάλογη ενημέρωση από τους οπλίτες της κάθε μονάδας. Τέλος ακολούθησε μικρή δεξίωση.

Ο διοικητής της 29ης Ταξιαρχίας Πεζικού Ταξίαρχος Αθανάσιος Ζάχος δήλωσε τα εξής: «Σήμερα για την εορτή του Αγίου Γεωργίου εύχομαι χρόνια πολλά σε όλες τις μονάδες της Φρουράς Κομοτηνής, αλλά και του ελληνικού Στρατού μας ειδικότερα. Του Στρατού μας που εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ανεξαρτησία της χώρας μας. Χρόνια πολλά σε όλους».

Η ζωή του Αγίου Γεωργίου

Ο Τροπαιοφόρος Μεγαλομάρτυρας Άγιος Γεώργιος καταγόταν από πλούσιους και ενάρετους γονείς. Γεννήθηκε στην Καππαδοκία το 270 μ.Χ και μαρτύρησε στη Νικομήδεια 303 μ.Χ. Σε νεαρή ηλικία κατατάχθηκε στο Ρωμαϊκό Στρατό όταν ήταν Αυτοκράτορας ο Διοκλητιανός (284 – 305 μ.Χ.). Χάρις στα προσόντα του έφτασε πολύ γρήγορα στο βαθμό του χιλίαρχου αν και ήταν Χριστιανός. Η ακλόνητη πίστη του στο Ναζωραίο και η σθεναρή υπεράσπιση των Χριστιανών, τον έφεραν σε σύγκρουση με τον ειδωλολάτρη Αυτοκράτορα.

Περιφρόνησε όμως τις συστάσεις και τις απειλές του και δεν δέχθηκε να απαρνηθεί το Χριστό. Έτσι υποβάλλεται σε φρικτά βασανιστήρια, μαστιγώνεται, ρίχνεται σε λάκκο με ασβέστη, βασανίζεται στον κατακρεουργικό τροχό και τέλος αποκεφαλίζεται. Η πίστη στο Θεό, ο αγώνας και η θυσία του για τους διωγμένους Χριστιανούς, καθώς και ο μαρτυρικός του θάνατος τον κατάταξαν πρωτοπόρο στο πάνθεο των Αγίων της Χριστιανοσύνης. Η σεπτή μορφή του έγινε από τότε το πιο ακτινοβόλο σύμβολο ανδρείας, γενναιότητας, μεγαλοψυχίας και ακατάβλητης πίστης.

Γι΄ αυτό κόσμησε τα λάβαρα των ηρώων του 1821 και σήμερα τις πολεμικές σημαίες του Στρατού μας. Κάτω υπό τις σημαίες αυτές, χιλιάδες Έλληνες αξιωματικοί και οπλίτες, έχοντας ως φωτεινό παράδειγμα τη μαρτυρική μορφή του Αγίου Γεωργίου και εμπνεόμενοι από τα ψηλά ιδανικά, τα οποία ο Άγιος καθαγίασε με το μαρτυρικό του θάνατο, αγωνίστηκαν με αυταπάρνηση ενάντια στους εχθρούς του Ελληνισμού και μας έδωσαν, αλλά και κράτησαν την Πατρίδα ελεύθερη.

Στέφανος Κούκλαρης

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s