«Είναι καιρός για τη νέα μεγάλη αλλαγή»

Posted: 19 Μαΐου 2009 in ΠΟΛΙΤΙΚΗ

PASOKRODEPISKGENN1652009 004

• Δημοψήφισμα οι Ευρωεκλογές και καταδίκη της πολιτικής της ΝΔ
• Αλλάξαμε την Ελλάδα – Εκσυγχρονίσαμε την Ελλάδα
• Μπορούμε να ξαναβρούμε τις ρίζες μας.  Με εμπνευστή και καθοδηγητή τον Αντρέα Παπανδρέου, τη λεβεντιά της Μελίνας,  τα οράματα του Γιώργου Γεννηματά, τη μεθοδικότητα και το έργο του Κώστα Σημίτη, το νέο αέρα αλλαγής που φέρνει ο πρόεδρος μας Γιώργος Παπανδρέου

Την δέσμευσή της ότι θα αγωνιστεί με όλες τις δυνάμεις στην πρώτη γραμμή της μάχης με το ΠΑΣΟΚ ανεξάρτητα από θέσεις και αξιώματα, «γιατί η πιο τιμητική ιδιότητα για μένα είναι αυτή του μέλους του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος» τόνισε προς τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ που συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κυττάρου Κομοτηνής το βράδυ του Σαββάτου (16/5) στη διάρκεια της ομιλίας της η Φώφη Γεννηματά.

Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε πως «όλοι μαζί αγωνιζόμαστε για τη νίκη στις Ευρωεκλογές, για την αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές, για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου Πρωθυπουργό» ενώ αναφερόμενη στο κίνημα βροντοφώναξε «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό. Το ΠΑΣΟΚ είναι και πάλι εδώ. Κάποτε ήταν ένα σύνθημα. Σήμερα είναι ένα μήνυμα. Ένα μήνυμα προς όλα  τα μέλη μας. Ένα μήνυμα προς όλα τα στελέχη μας. Ένα μήνυμα προς όλη την ελληνική κοινωνία,  προς όλους του πολίτες, που πιστεύουν ότι πρέπει κάποιος να νοιαστεί».

Θεσμική εκτροπή το κλείσιμο της Βουλής

Την πιο σκοτεινή περίοδο της σύγχρονης ιστορίας από τη μεταπολίτευση χαρακτήρισε η Φώφη Γεννηματά την διακυβέρνηση της ΝΔ. «Ο κ. Καραμανλής έφτασε στο σημείο να κλείσει τη Βουλή. Η Βουλή έκλεισε για να παραγραφούν τα σκάνδαλα. Κανείς δεν φανταζόταν ότι θα έφταναν τόσο χαμηλά. Ότι θα έφταναν στο σημείο της θεσμικής εκτροπής. Η πράξη αυτή αποτελεί πλήγμα στο κοινοβουλευτικό μας πολίτευμα, στην ποιότητα της δημοκρατίας.

Εκτρέπονται και δεν ντρέπονται. Τους απαντάμε: Δεν έχετε δικαίωμα να πάρετε μαζί σας την Ελλάδα στον πάτο της διαφθοράς» ανέφερε χαρακτηριστικά το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ

Εργασιακός Μεσαίωνας

Στον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνει η Ελλάδα αναφέρθηκε η Φώφη Γεννηματά λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η ανεργία σαρώνει την Ελλάδα. Τα στοιχεία των εργατικών κέντρων μιλούν για ανεργία μέχρι και 35%. Στην Καστοριά που ήμουν πριν από λίγο καιρό χάθηκαν 1000 θέσεις εργασίας μέσα σε 4-5 μήνες. Στη Ροδόπη από τις 17000 θέσεις εργασίας, έχουν μείνει μόνο 2500. Την ίδια στιγμή πολλοί εργοδότες προχωρούν σε δήθεν εθελουσία με απειλή κλεισίματος της επιχείρησης, σε καταστρατήγηση του ωραρίου, εκ περιτροπής εργασία, μειώσεις μισθού, μειωμένα ωράρια, διαθεσιμότητα».

Το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με την πρώην Υπερνομάρχη Αθηνών – Πειραιώς έχει δεσμευθεί για :

• Τη θεσμοθέτηση της Κοινωνικής Εργασίας για απασχόληση των μακροχρόνια ανέργων άνω των 55 ετών, των άνεργων μητέρων πολύτεκνων οικογενειών, των αρχηγών μονογονεικων  οικογενειών, των ατόμων με αναπηρία.
• Ειδικό τετραετές πρόγραμμα επαγγελματικής ένταξης των νέων με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών τους για μια τετραετία, δίνοντας πραγματικά κίνητρα στους ιδιώτες για προσλήψεις ιδιαίτερα και νέων γυναικών.
• Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού
• Δημόσιες επενδύσεις με αιχμή τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Πράσινη Ανάπτυξη, την Παιδεία και το Κοινωνικό Κράτος
• Ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών

Αγρότες

«Τα νοικοκυριά είναι όλα υπερχρεωμένα, οι αγρότες είναι σε απόγνωση και ξεσηκώθηκαν από τη χειρότερη διαπραγμάτευση που έγινε πότε μέχρι σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση από Ελληνική κυβέρνηση, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουμε 1,2 δις ευρώ. Οι αγρότες βλέπουν τις τιμές για το καλαμπόκι, για το λάδι, για το βαμβάκι, τα σιτηρά, τα οπωροφόρα να είναι εξευτελιστικά χαμηλές. Οι τιμές στο ράφι απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τις τιμές στο χωράφι χωρίς να το καρπώνονται οι αγρότες γιατί ο χορός των μεσαζόντων καλά κρατεί..  Γι’ αυτό ξέσπασαν σε όλη την Ελλάδα, γι αυτό βγήκαν πάλι τα τρακτέρ στις εθνικές οδούς» ανέφερε για τους αγρότες η κ. Γεννηματά.

Το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με την ίδια προτείνει :

• Να δοθεί το ένα από τα 28 δις των τραπεζών στον αγροτικό κόσμο
• Άμεση ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών
• Πάγωμα των ενήμερων δανείων για δυο χρόνια
• Άμεση επέκταση του ΤΕΜΠΜΕ και στους αγρότες
• Αύξηση του ποσοστού επιστροφής του ΦΠΑ
• Χορήγηση ουσιαστικού επιδόματος θέρμανσης
• Κατάργηση ΕΤΑΚ

Κρίση στο Κράτος Πρόνοιας

«Η ΝΔ βλάπτει σοβαρά την υγεία, η κυβέρνηση Καραμανλή συνειδητά διαλύει το Κράτος πρόνοιας, το ΕΣΥ» τόνισε η Φώφη Γεννηματά αναφερόμενη στον τομέα της Υγείας για να προσθέσει πως «η κατάσταση που βιώνουμε σήμερα και στο χώρο της υγείας είναι απογοητευτική. Τα δημόσια νοσοκομεία γνωρίζουν τον μαρασμό και την εγκατάλειψη. Ο ιδιωτικός τομέας διογκώνεται χωρίς σχέδιο, έλεγχο και προδιαγραφές. Οι δαπάνες για την υγεία επιβαρύνουν όλο και περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Η πρόληψη, ενημέρωση και προνοιακή πολιτική, έχουν καταντήσει  λέξεις χωρίς περιεχόμενο. Την ίδια στιγμή το θέμα της πρόσληψης νοσηλευτών έχει καταντήσει ανέκδοτο. Τα τελευταία 4 χρόνια εξαγγέλλονται οι προσλήψεις 4000 νοσηλευτών. Δεν έχουμε δει κανέναν. Το αντίθετο συμβαίνει..

Το ΠΑΣΟΚ προτείνει :

• Αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης του ΕΣΥ κατά 1% του ΑΕΠ
• Πρόσληψη 3.000 ατόμων κάθε χρόνο, πέραν των συνταξιοδοτήσεων, κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε να καλυφθούν τα σημερινά κενά στο ΕΣΥ εντός 5ετίας
• Χορήγηση Κάρτας Υγείας σε όλους τους πολίτες
• Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Σκάνδαλα : από το ένα στο άλλο

«Τα σκάνδαλα, που από το ένα πηγαίνουμε στο άλλο, δεν προλαβαίνουμε να τα παρακολουθήσουμε: Πακιστανοί, Υποκλοπές, ομόλογα, κουμπάροι και τέλος το πιο μεγάλο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης, το Βατοπέδι.  Τα είδαμε και τα ακούσαμε όλα: Μοναχούς που είχανε offshore, δραστήριες συζύγους, αετούς που υπνωτίστηκαν και μάλλον σήμερα είναι χωρίς φτερά. Δεν είδαμε όμως και δεν ακούσαμε τίποτα για τις πραγματικές ευθύνες των υπουργών της ΝΔ. Ένα σκάνδαλο που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε πολύ ψηλά στην κυβέρνηση» επεσήμανε η Φώφη Γεννηματά για τα σκάνδαλα της κυβέρνησης της ΝΔ ενώ αναφερόμενη στην υπόθεση Παυλίδη πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση μετέτρεψε στην πράξη, μία ψήφο κατά συνείδηση, σε ψήφο εμπιστοσύνης στην ίδια, εκβιάζοντας τη συνείδηση των βουλευτών της για να μην παραπεμφθεί ο πρώην υπουργός. Άγονη πολιτική, πάνω στις πλάτες των νησιωτών μας που ακούνε για εκατομμύρια ευρώ και βλέπουν τα καράβια να γίνονται κάθε μέρα και λιγότερα και οι ελπίδες τους να ζήσουν και να προκόψουν στον τόπο τους, να λιγοστεύουν».

«Ο Θεός να μας φυλάει !!!»

Στον τομέα των μεταρρυθμίσεων της ΝΔ η κ. Γεννηματά τόνισε με νόημα πως «ποιες ήταν αυτές οι μεταρρυθμίσεις για να τις πάρουμε με τη σειρά. Για την παιδεία λευκό χαρτί μας λέει ο κ. Σπηλιωτόπουλος. Ο κ. Παυλόπουλος το πολυδιαφημισμένο χαρτί του, τον Καποδίστρια 2 το πέταξε στα σκουπίδια. Μήπως έγινε μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό; Έλυσαν κανένα από τα σοβαρά ζητήματα; Ακόμη και οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού, τα τρία δεν, έγιναν δυστυχώς τρία τραγικά ναι. Γιατί και τα όρια ηλικίας αυξήθηκαν και οι συντάξεις μειωθήκαν και έχουμε τη διαιώνιση της εισφοροδιαφυγής, γιατί κανένα απολύτως μέτρο δεν πάρθηκε για την καταπολέμηση της. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά χθες ο Πρωθυπουργός ανακοινώσε δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων μετά τις ευρωεκλογές στους θεσμούς, το κράτος, την παιδεία και την οικονομία. Ο Θεός να μας φυλάει !!!».

Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουμε την κρίση με τη ΝΔ

Στην αντιμετώπιση της κρίσης η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ενώ όλες οι χώρες του κόσμου οργανώνονται και παίρνουν μέτρα, η μοναδική έγνοια της ΝΔ ήταν να δώσει 28 δις στις τράπεζες. «Λευκή επιταγή άνευ όρων» σημείωσε η κ. Γεννηματά για να προσθέσει πως «και εμείς συμφωνούμε ότι πρέπει να διασφαλίσουμε την ρευστότητα στην αγορά, αλλά με όρους και με προϋποθέσεις. Με τη συμμετοχή του κράτους, με εποπτεία εντατική, για να ξέρουμε ότι τα λεφτά αυτά πήγαν στην πραγματική οικονομία  και όχι για να καλύψουν τις επικίνδυνες επενδύσεις των τραπεζών».

Την ώρα που οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ακόμη και συντηρητικές ρίχνουν το βάρος στις δημόσιες επενδύσεις, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μειώνει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κατά 850 εκατομμύρια.

Για το ΠΑΣΟΚ πρώτη προτεραιότητα, σύμφωνα με την Φώφη Γεννηματά, είναι οι δημόσιες επενδύσεις, η σωστή αξιοποίηση των υπολοίπων του Γ’ ΚΠΣ και βέβαια να ξεκινήσει άμεσα, το ΕΣΠΑ 2007- 2013, τώρα που φτάσαμε στο 2009 και δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.

Νέα κοινωνική συμφωνία

«Χρειαζόμαστε μια νέα κοινωνική συμφωνία, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Πρέπει να χτίσουμε το κλίμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας για το ελληνικό κράτος» τόνισε η κ. Γεννηματά, η οποία επεσήμανε τις πέντε εθνικές προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ για μια νέα πορεία της Ελλάδας :

1. Ελληνική φωνή παντού και με αξιώσεις, με μια εξωτερική πολιτική που παρεμβαίνει σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εξελίξεις.

2. Πράσινη Ανάπτυξη και έμφαση στις νέες τεχνολογίες με τρεις προτεραιότητες: α) Κλίμα και ενέργεια: Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να μην χρησιμοποιεί το κλίμα της για την παράγωγη ενέργειας. Δεν είναι δυνατόν χώρες όπως η Γερμανία να παράγουν περισσότερη ενεργεία από τον ήλιο από ότι η Ελλάδα. Η Πορτογαλία διαφημίζει τη χώρα της ως «το μεγαλύτερο ηλιακό εργοστάσιο της Ευρώπης». β) ριζική αναδιάρθρωση της οικονομίας, ώστε να περάσουμε από τη μαζική παράγωγη, στην ποιότητα και γ) οικονομία στους φυσικούς μας πόρους και πράσινες υποδομές

3. Παιδεία και Πολιτισμός. Δια βίου παιδεία. Εκπαιδευτικές διαδικασίες για πάντα και παντού. Θα επαναφέρουμε το Ολοήμερο Σχολείο και την απαραίτητη ενισχυτική διδασκαλία. Με το Εθνικό Απολυτήριο, οι νέοι θα μπαίνουν στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, χωρίς ξεχωριστές εισαγωγικές εξετάσεις. Θα χρηματοδοτήσουμε την Παιδεία με το 5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

4. Κράτος πρόνοιας με την αναγέννηση του κοινωνικού κράτους

5. Ένα σύγχρονο, δημοκρατικό, παραγωγικό, επιτελικό και αποκεντρωμένο κράτος. Ένα κράτος που σέβεται, προστατεύει, στηρίζει, εμπιστεύεται τον πολίτη.

«Είναι προφανές ότι για να αντιμετωπίσουμε την παγκόσμια οικονομική κρίση χρειάζεται μια άλλη πολιτική. Δεν είναι όλα μονόδρομος, υπάρχουν λύσεις» σημείωσε η πρώην Υπερνομάρχης Αθηνών – Πειραιώς.

Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι όλα αυτά μπορούν να επιτευχθούν μέσα από :

• Γενναία αναδιανομή του πλούτου
• Δίκαιο φορολογικό σύστημα.
• Πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία η φοροδιαφυγή φτάνει τα 35 δις ενώ η εισφοροδιαφυγή από 3 δισεκατομμύρια που ήταν στην περίοδο διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, εκτινάχτηκε στα 7.
• Εξορθολογισμό και ανακατανομή των δημοσίων δαπανών, για να αυξήσουμε τις δημόσιες επενδύσεις και να χρηματοδοτήσουμε την πολιτική μας για το κοινωνικό κράτος
• Πραγματική στήριξη των μικρομεσαίων
• Σωστή αξιοποίηση κι όχι ξεπούλημα της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου, για να φέρουμε έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία
• Ορθή αξιοποίηση των κονδυλίων του Γ’ ΚΠΣ και του ΕΣΠΑ. Μόνο τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που είναι κατ’ ευφημισμό 2007-2013, αφού δεν έχει ξεκινήσει ακόμη,  φτάνουν τα 24 δις ευρώ, ενώ τα αδιάθετα κονδύλια του Γ ΚΠΣ είναι 5.5 δισεκατομμύρια ευρώ
• Έμφαση στην ανάπτυξη, την πράσινη ανάπτυξη, τις νέες τεχνολογίες

Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να επαναφέρουμε τον άνθρωπο, στο επίκεντρο της πολιτικής

«Η υλοποίηση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε» σημείωσε η κ. Γεννηματά, η οποία έκανε έκκληση προς όλους ότι στις ευρωεκλογές πρέπει «να κερδίσουμε το στοίχημα» ενώ στόχος είναι στις εθνικές εκλογές η αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές δεν είναι χαλαρή και δεν πρέπει να λείψει κανείς. «Δεν πρέπει να υπάρχει ψήφος που θα χαθεί. Το προσκλητήριο αφορά όλους μας και τον καθένα ξεχωριστά. Και η συμμετοχή μας, δεν είναι μόνο δικαίωμα, είναι υποχρέωση ηθική και πολιτική, απέναντι στο δικό μας σήμερα και το αύριο των παιδιών μας. Γι’ αυτό, στις 7 Ιουνίου, δίνουμε όλοι το παρόν στις κάλπες. Η συμμετοχή είναι το πρώτο μεγάλο στοίχημα που θα κερδίσουμε» ανέφερε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, η Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές ως δημοψήφισμα που θα στείλει στη ΝΔ το μήνυμα της καταδίκης των πολιτικών της. «Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αλλά για να το πετύχουμε αυτό συντρόφισσες και σύντροφοι, απαιτούνται τρία πράγματα :

Το πρώτο είναι η ενότητα. Ενότητα στη βάση, ενότητα των στελεχών μας. Έχουμε απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης που έχουμε όλοι μας απέναντι στον ελληνικό λαό. Και η νεότητα μας αυτή δεν είναι επιφανειακή. Είναι ουσιαστική, είναι πολιτική ενότητα πάνω από όλα.

Το δεύτερο που χρειάζεται είναι η οργάνωση. Ήτανε πάντα το συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Πρέπει να χτίσουμε ξανά οργανώσεις παντού. Πρέπει να βρεθούμε και να βρεθείτε παντού. Σε κάθε σπίτι, σε κάθε γειτονιά. Πρέπει και εσείς να γίνετε οι πολλαπλασιαστές της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη διέξοδο από την κρίση. Να κερδίσουμε ξανά ακόμη και αυτή τη μάχη του καφενείου. Έχετε επιχειρήματα και πρέπει να βγείτε όλοι έξω. Δεν είναι υπόθεση ενός και μονό ανθρώπου

Και το τρίτο είναι ο αγώνας. Τίποτα δεν θα καταφέρουμε αν δεν ενώσουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας. Αν δεν ξαναβρούμε τη συντροφικότητα μας. Και αυτό δεν είναι μια συναισθηματική προτροπή. Είναι μια συνειδητή επιλογή. Γιατί ακριβώς η συντροφικότητα, η αλληλεγγύη στην οργάνωση μας έκαναν τη διαφορά τα προηγούμενα χρόνια και είδαμε πόσο μας κόστισε όταν πληγωθήκαμε και πληγώσαμε τους προηγούμενους μήνες.

Ποτέ πια ξανά αυτή η εσωστρέφεια μέσα στο ΠΑΣΟΚ» κατέληξε η Φώφη Γεννηματά.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s