Εορτάστηκε ο Άγιος Γιάννης ο Κλήδωνας στην Κομοτηνή

Posted: 24 Ιουνίου 2009 in ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΩΝΩΝ, ΑΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΛΗΔΩΝΑΣ

Με ένα μεγάλο υπαίθριο γλέντι που στήθηκε στην πλατεία Καραϊσκάκη στην περιοχή Στρατώνες της Κομοτηνής εορτάστηκε ο Άγιος Γιάννης ο Κλήδωνας, με φωτιές, με σουβλάκια, αναψυκτικά, μπύρες, ζωντανή μουσική και φυσικά αρκετό κόσμο, ο οποίος κατέκλυσε όλη την πλατεία.

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Στρατώνων που διοργάνωσε την εκδήλωση κ. Αλέκα Στεφανίδου σημείωσε στη «Φωνή» ότι «σήμερα γιορτάζουμε τον Άη Γιάννη τον Κλήδωνα, ένα έθιμο θρακιώτικο που το γιορτάζουν σε αρκετά μέρη της Ελλάδας όπου υπάρχουν Θράκες πρόσφυγες. Είναι μία από τις θεσμοθετημένες ενέργειες που κάνει κάθε χρόνο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Στρατώνων, ο οποίος στηρίζει και υποστηρίζει τα έθιμα και τις παραδόσεις της Θράκης».

ΑΛΕΚΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΩΝΩΝ

Η Αλέκα Στεφανίδου

Η παράδοση λέει ότι ο Κλήδωνας συνοδεύεται μαζί με τις λεγόμενες μπουμπούνες – φωτιές που πηδάμε όλοι μαζί. Είναι ένα έθιμο που ξεκινάει από την αρχαιότητα. Κλήδων, κλήδωνας ήταν μία λέξη που είχε προφητική σημασία και είναι αυτό το έθιμο κάτι σαν μαντική τελετουργική διαδικασία της τότε αλλά και της σημερινής εποχής.

Το πρώτο μέρος της όλης τελετουργίας είναι ότι υπάρχει ένα δοχείο, το οποίο γεμίζουν με αμίλητο νερό τρεις πρωτότοκες κόρες με τους δύο γονείς τους και εκεί μέσα όλοι όσοι θέλουνε να γίνουν κάποια προφητεία για το μέλλον τους βάζουν κάποιο ριζικάρι. Αυτά τα ριζικάρια που μαζεύονται στο αμίλητο νερό σκεπάζονται με κόκκινο πανί και έπειτα το αφήνουν κάτω στον έναστρο ουρανό για να ξαξιστρούν και να αποκτήσουν μια μαντική ικανότητα από την επιρροή των άστρων και του φεγγαριού.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΩΝΩΝ, ΑΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΛΗΔΩΝΑΣ

Την επόμενη ημέρα πρωί – πρωί, πριν φέξει ο ήλιος, για να μην χαθεί αυτή η προφητική ικανότητα από την επιρροή των άστρων και του φεγγαριού ξεκινάνε να βγάζουν ένα – ένα τα ριζικάρια απαγγέλλοντας ένα ποίημα. Στην αρχή αυτό ήταν ερωτικό για τις ανύπαντρες κοπέλες αλλά με τον καιρό ανήκει σε κάθε άνθρωπο που συμμετέχει σε αυτό το έθιμο. Αφού τελειώσουν όλα τα ριζικάρια, οι ανύπαντρες κόρες βάζουν μια γουλιά από το αμίλητο νερό και περιμένουν να ακούσουν. Το πρώτο αντρικό όνομα που θα ακούσουν είναι του άντρα που θα παντρευτούν στο μέλλον. Μετά από όλα αυτά αρχίζει ένα γλέντι όλων μαζί γύρω από τη φωτιά.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Στρατώνων απαριθμεί γύρω στα 400 μέλη, όντας ένας από τους μεγαλύτερους της Κομοτηνής ενώ τα σουβλάκια που ψήθηκαν και πουλήθηκαν ήταν 2.000 συνολικά.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s