Θράκη, ιστορίες ζωής, οδοιπορικό τριών αιώνων

Posted: 11 Σεπτεμβρίου 2009 in ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ετικέτες: , , , ,
Ο συγγραφέας του βιβλίου Αθανάσιος Παπατριανταφύλλου με την δημοσιογράφο και ηθοποιό, Μαρία Παπαδοπούλου

Ο συγγραφέας του βιβλίου Αθανάσιος Παπατριανταφύλλου με την δημοσιογράφο και ηθοποιό, Μαρία Παπαδοπούλου

Παρουσιάστηκε την Τετάρτη (9/9) στην αίθουσα εκδηλώσεων του Θρακικού Ωδείου Κομοτηνής το βιβλίο του Θρακιώτη συγγραφέα και δασκάλου, Αθανασίου Παπατριανταφύλλου, με τίτλο «Θράκη, ιστορίες ζωής, οδοιπορικό αιώνων».

Το βιβλίο περιγράφει την πορεία κάποιων Ανατολικοθρακών, που ξεκίνησαν από την Ανατολική Θράκη και το χωριό Πασιφέα για να έρθουν στην Ελλάδα ως πρόσφυγες, αλλά και τη ζωή τους μέχρι σήμερα.

«Ξεκινάει με την σκλαβωμένη ζωή που ζούσαν οι άνθρωποι στην ανατολική Θράκη και την Πασιφέα, τις περιπέτειες που είχε ο γενάρχης της οικογένειας, ο Παπατριαντάφυλλος και αυτά που είχε τραβήξει εκεί, ο οποίος ήταν ιερέας  και δικός μου προπάππους» σημείωσε ο συγγραφέας του βιβλίου για να προσθέσει πως «στη συνέχεια περιγράφει πώς έφυγαν οι πρόσφυγες από την ανατολική Θράκη και ήρθαν εδώ, τις περιπέτειες που είχαν στο δρόμο, πώς εγκαταστάθηκαν εδώ και σε ποια χωριά εγκαταστάθηκαν και τελικά πώς ρίζωσαν στο Ροδίτη.

Μετά πάμε στην βουλγάρικη κατοχή, περιγράφει την περίοδο του εμφυλίου, κάποια περιστατικά, φτάνουμε στη στρατιωτική ζωή τη δική μου, που συμμετείχα σε κάποια γεγονότα που είχαν γίνει τότε με το κίνημα του βασιλιά και φτάνουμε μέχρι και σήμερα, όπου περιγράφει όλους τους κατοίκους του Ροδίτη».

Το βιβλίο είναι βασισμένο σε προσωπικές μαρτυρίες ατόμων της οικογένειας του κ. Παπατριανταφύλλου και των συγχωριανών του, αλλά και συγγενών που ζούνε μακριά. «Είναι πραγματικά γεγονότα. Μόνο σε κάποια περίοδο της κατοχής περιγράφονται κάποια μαύρα περιστατικά, στηλιτεύονται οι καταστάσεις, αλλά δεν γράφονται τα ονόματα για να μην θίξουμε τους απογόνους. Όλο το υλικό είναι από τις μαρτυρίες ανθρώπων» κατέληξε ο συγγραφέας του βιβλίου.

Δημήτρης Κοτσάκης : «Ένα σπουδαίο βιβλίο, το οποίο θα κοσμεί και την δημοτική βιβλιοθήκη»

Ένας από τους κύριους ομιλητές κατά τη διάρκεια της βιβλιοπαρουσίασης ήταν και ο Δήμαρχος Κομοτηναίων, Δημήτρης Κοτσάκης, ο οποίος δήλωσε έκπληκτος από το περιεχόμενο του βιβλίου. «Αναφέρεται στη προσφυγιά, στο δύσκολο να χάνεις τη πατρίδα σου, να κατοικείς σε καινούργια πατρίδα και μάλιστα να την ενστερνίζεσαι και να την θεωρείς πια σαν τη νέα πατρίδα. Η γραφή, αλλά και τα γεγονότα που διαδραματίζονται είναι όχι μόνο ιστορικά, αλλά μέσα από την ιστορία αυτή της οικογένειας, καταγράφεται η ιστορία ενός μεγάλου κομματιού του έθνους μας.  Μέσα από αυτά τα βιβλία μαθαίνουν οι νεότεροι και τα μαθαίνουν σαν παραμύθι, κάποιοι όμως τα έζησαν βαθιά μέσα στο πετσί τους, μαθαίνουν λοιπόν την ιστορία των προπάππων και παππούδων τους και των πατεράδων τους και μέσα από αυτήν την σύγκριση μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνουν δυσκολίες της ζωής και τι σημαίνει να γονατίζεις και να σηκώνεσαι ξανά όρθιος» σημείωσε ο κ. Κοτσάκης, ο οποίος κάλεσε όλους να το διαβάσουν.

Μανώλης Βαρβούνης : «Αυτό το βιβλίο έλειπε από τα αρχεία που έχουμε μέχρι σήμερα»

Με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για το βιβλίο μίλησε και ο αναπληρωτής καθηγητής Λαογραφίας του Τμήματος Ιστορίας Εθνολογίας ΔΠΘ, Μανώλης Βαρβούνης, ο οποίος τόνισε ότι αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει σε σχέση με τα άλλα βιβλία που αναφέρονται στους πρόσφυγες είναι ότι περιγράφει τη ζωή τους μέχρι και σήμερα και ότι είναι βασισμένο σε προσωπικές μαρτυρίες.

«Είναι μία πραγματική απεικόνιση της ιστορίας και των  περιπετειών του θρακικού ελληνισμού και μάλιστα των ανατολικοθρακιωτών μέσα από την ιστορία μιας οικογένειας, την οποία δεν παρακολουθεί μέχρι την προσφυγιά, αλλά την παρακολουθεί μέχρι τις μέρες μας. Αποτελεί δηλαδή μία περίπτωση εντελώς χαρακτηριστική του πώς αυτοί οι άνθρωποι ξεκίνησαν από τους πρώτους λυγμούς και έφτασαν μέχρι σήμερα, πώς αποκαταστάθηκαν και πώς υπάρχουν και πώς λειτουργούν σήμερα στη Θράκη. Αυτό είναι το ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεν σταματάει στα χρόνια του ’22 ή του ’23-24 με την ανταλλαγή των πληθυσμών, αλλά φτάνει μέχρι τις μέρες μας» σημείωσε ο κ. Βαρβούνης, ο οποίος κατέληξε λέγοντας ότι το βιβλίο αυτό μπορεί να αποτελέσει πηγή για τον επιστήμονα που θέλει να ασχοληθεί με την ιστορία της ανατολικής Θράκης.

Ερωτηθείς ο κ. Βαρβούνης να σχολιάσει αν η ιστορική μνήμη σώζει ή τελικά ανακινεί τα πάθη, απάντησε πως «νομίζω ότι σώζει, βέβαια είναι θέμα χειρισμού. Σε κάθε περίπτωση η ιστορική μνήμη είναι απαραίτητη, αλλά το εάν θα την κάνουμε εφαλτήριο για να δημιουργηθεί μίσος ή θα την κάνουμε δρόμο για να διδαχθούμε από την ιστορία και ν ζήσουμε καλύτερα στις μέρες μας είναι θέμα δικό μας, είναι θέμα πώς θα το χειριστούμε».

Άρης Γιαννακίδης : «Θα συνδράμει στην αποτύπωση της σύγχρονης ιστορικής πραγματικότητας»

Ιδιαίτερα συγκινημένος ήταν ο Νομάρχης Ροδόπης, Άρης Γιαννακίδης, καθώς όπως είναι γνωστό η καταγωγή του είναι από το χωριό Ροδίτης, στους κατοίκους του οποίου αναφέρεται ως επί το πλείστον το βιβλίο. «Είναι ανάμεικτα τα συναισθήματά μου, θεωρώ πολύ συγκινησιακά, έχει αναφορές από τη παιδική  διαδρομή και από τα δικά μου ακούσματα. Είναι μια μεγάλη συνεισφορά στην σύγχρονη ιστορία, ευχαριστώ τον δάσκαλο και φίλο τον Θανάση Παπατριανταφύλλου, που κάνει και μια ιδιαίτερη μνεία και στην προσωπική μου διαδρομή» τόνισε ο Νομάρχης Ροδόπης για να προσθέσει πως «είναι κάτι που έλειπε από την ιστορική διαδρομή του χωριού και γι’ αυτό συνέδραμα στο να προλογίσω και πω δύο λόγια γι’ αυτό το βίο.  Θεωρώ ότι συνθέτω, συγκεράζω και δικές μου αποσπασματικές μνήμες. Ήταν ακούσματα δικά μου και προσωπικές μαρτυρίες και εμπειρίες και νομίζω ότι θα συνδράμουν στην αποτύπωση της σύγχρονης ιστορικής πραγματικότητας».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s