Στο δρόμο 70 παιδιά και 13 εργαζόμενοι στον παιδικό σταθμό του Ο.Ε.Ε.

Posted: 15 Φεβρουαρίου 2012 in ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΡΟΔΟΠΗ

Στο δρόμο πετάει η Πολιτεία 70 παιδιά και 13 εργαζόμενους στον βρεφονηπιακό σταθμό του Οργανισμού Εργατικής Εστίας στην Κομοτηνή, ύστερα και από την απόφαση της κυβέρνησης, λόγω του νέου μνημονίου, να καταργηθεί ο συγκεκριμένος Οργανισμός.

Ο βρεφονηπιακός σταθμός του ΟΕΕ στην Κομοτηνή αποτελεί έναν από τους 25 συνολικά της χώρας, λειτουργεί από το 1998 και φιλοξενεί κατά μέσο όρο 70-80 παιδιά το χρόνο, ενώ το προσωπικό που απασχολείται σε αυτόν ανέρχεται στα 13 άτομα, εκ των οποίων οι 5 είναι διδακτικό προσωπικό, 4 προσωπικό καθαριότητας, 2 στο προσωπικού του μαγειρείου, η διαχειρίστρια και η προϊσταμένη.

Η προϊσταμένη του σταθμού, Ευαγγελία Σουλτανίδου, μιλώντας για την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τον παιδικό σταθμό εξέφρασε την αγανάκτηση αλλά και την απορία της καθώς αυτός «συντηρείται καθαρά από τις εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών. Ο κρατικός προϋπολογισμός δεν επιβαρύνεται ούτε με μία δραχμή από τα λειτουργικά έξοδα, από τα έξοδα πληρωμής των εργαζομένων και γενικά ότι παρουσιαστεί.

Είναι καθαρά από εισφορές που πληρώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες τους. Το κτίριο είναι ιδιόκτητο, είναι του ΟΕΕ και είναι χτισμένο με τα λεφτά των εργαζόμενων. Δεν έχει συμβάλει το Κράτος καθόλου.

Εκτός από το ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούν οι γονείς να έχουν την παροχή αυτή, κάτι που είναι δικό τους και τους ανήκει, φεύγουν και στο δρόμο οι 13 υπάλληλοι.

Από τη Δευτέρα δεν θα δουλέψουμε, θα είμαστε εδώ έξω όλοι συγκεντρωμένοι και έτοιμοι να αγωνιστούμε μέχρι εκεί που αντέξουμε»/

Ο Γιάννης Τζελέπης, ένας εκ των γονιών που το παιδί του φιλοξενείται στον παιδικό σταθμό σημείωσε πως «ήρθαμε να ενώσουμε τις φωνές μας μαζί με αυτές των εργαζομένων. Θιγόμαστε και εμείς όπως και αυτοί. Το πρόβλημα είναι ότι φωνάζουμε για πράγματα που είναι αυτονόητα» για να αναρωτηθεί «χρειάζεται να τονίσω εγώ ότι επιτελεί έργο ο σταθμός; Φτάσαμε στο σημείο να καταργούνται Οργανισμοί που επιτελούν έργο και υπηρεσίες και αντίθετα να εξακολουθούν να λειτουργούν κάποιοι χωρίς λόγο ύπαρξης».

Η Μαρίνα Ραπανάκη, Μέλος Συλλόγου Γονέων, τόνισε ότι «βρισκόμαστε στη μέση της χρονιάς και για εμάς είναι πολύ δύσκολα γιατί κανένας σταθμός δεν θα μπορέσει να δεχτεί τα παιδιά μας. Πρέπει να υπάρξει κάποια λύση. Η λύση δεν είναι να κλείσουν τον σταθμό. Υπάρχουν μητέρες, οι οποίες εργάζονται και βασίζονται σε κάποιο σταθμό, σε κάποιους ανθρώπους να κρατήσουν και να φροντίσουν σωστά τα παιδιά τους. Αυτός ο σταθμός είναι ο καταλληλότερος».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Παναγιώτης Αμμανατίδης, επίσης μέλος Συλλόγου Γονέων, ο οποίος επεσήμανε πως «το μεγάλο πρόβλημα είναι οι εργαζόμενοι που μένουνε στο δρόμο. Τα παιδιά άμα τα κρατήσουμε μια μέρα στο σπίτι κλαίνε και θέλουν να έρθουν εδώ, τους αγαπάνε αυτούς τους δασκάλους. Υποτίθεται ότι φέρνουμε τα παιδιά μας επειδή είμαστε εργαζόμενοι. Άμα μείνουνε τα παιδιά στο σπίτι, θα πρέπει και ένας γονιός να μείνει σπίτι. Όπως και να ‘χει είναι δύσκολο και είναι αδικία».

Ως τον τέλειο παραλογισμό χαρακτήρισε την απόφαση αυτή ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, Παντελής Μαγαλιός. «Με λεφτά των εργαζομένων τόσα χρόνια που έχουν καταλάβει στην Εργατική Εστία να κλείνουν όλους αυτούς τους Οργανισμούς και να κλείνουν και τους παιδικούς σταθμούς. Αυτό είναι εντελώς παραλογισμός και δεν πρέπει να περάσει. Καλώ τους βουλευτές για ακόμα μια φορά να μην ψηφίσουν αυτά τα μέτρα και να μην κλείσει ο σταθμός διότι θα βρεθούν οι γονείς στο δρόμο με τα παιδιά τους» σημείωσε ο κ. Μαγαλιός.

Υπό την «ομπρέλα» του Δήμου Κομοτηνής ο παιδικός σταθμός

Παρών στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων και των γονιών στον παιδικό σταθμό έδωσε και ο Δήμαρχος Κομοτηνής, Γιώργος Πετρίδης, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράσταση του στον δίκαιο αγώνα τους.

«Προσπάθησα να κάνω μια επικοινωνία με την ΚΕΔΕ. Μπόρεσα και μίλησα με τον Σίμο Δανιηλίδη, ο οποίος είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της ΚΕΔΕ και αυτός εκείνη την ώρα έγινε κοινωνός του ζητήματος. Σκεφτήκαμε κάποια πράγματα που αφενός έχουν να κάνουν με την πολιτική πίεση που πρέπει να ασκήσουμε ως εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών στο βαθμό που αντιλαμβανόμαστε και εμείς ότι είναι δίκαιο να συνεχίζουν να λειτουργούν αυτές οι δομές. Πολύ περισσότερο σε αυτή τη συγκυρία που εκτός από δίκαιο είναι και απαραίτητο και αναγκαίο όχι μόνο να υπάρχουν αυτές οι δομές αλλά να επεκταθούν κιόλας, όσο κι αν ακούγεται αυτό αισιόδοξο και ρομαντικό. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούν να σταματήσουν.

Αν υπάρχει δέσμευση μέσα από το μνημόνιο να κλείσουν οι «ομπρέλες» αυτών των δομών, είναι υποχρέωση της Πολιτείας να βρει κάτω από ποια άλλη «ομπρέλα» θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

Καταλαβαίνουμε ποια είναι η κατάσταση της χώρας, αλλά η υποχρέωση προς το λαό και την κοινωνία από την κυβέρνηση είναι να βρίσκει και λύσεις για το έλλειμμα που δημιουργείται» είπε ο κ. Πετρίδης.

Μάλιστα, ο Δήμαρχος Κομοτηνής αποκάλυψε ότι η πρώτη σκέψη είναι ο παιδικός σταθμός να περάσει υπό την «ομπρέλα» του Δήμου Κομοτηνής. «Εκτός από την αυτονόητη συμπαράσταση μου, αυτό που νομίζω ότι μπορώ να κάνω είναι αν μπορέσουμε σε κεντρικό επίπεδο η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποτελέσει την «ομπρέλα» προκειμένου να συνεχίσουν αυτές οι δομές να λειτουργούν, όχι μέσα από τη χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης που δεν υπάρχει ούτως ή άλλως, αλλά σε πρώτη φάση να αποτελέσει θεσμική «ομπρέλα» ώστε να ενταχθούν οι δομές αυτές στα κοινωνικά προγράμματα που τρέχουν για τέτοιου είδους δομές και να μπορέσουν να είναι αυτοτροφοδοτούμενες οικονομικά ώστε να συνεχίσουν να υπάρχουν και να παρέχουν δωρεάν κοινωνική υπηρεσία στους δικαιούχους. Αυτή είναι μια πρώτη σκέψη» δήλωσε καταλήγοντας ο κ. Πετρίδης.

Κώστας Ναλμπάντης : «Έχουν σκοπό να διαλύσουν την κοινωνία»

Με ιδιαίτερα αντιπολιτευτικούς τόνους εμφανίστηκε στη συγκέντρωση ο Κώστας Ναλμπάντης, με την ιδιότητα του προέδρου της ΝΟΔΕ ΝΔ Ροδόπης.

«Με αυτή την απόφαση που πάρθηκε έχουν σκοπό να διαλύσουν την κοινωνία. Δεν είναι δυνατόν σήμερα 25 σταθμούς να προσπαθούμε να τους διαλύσουμε και να τους κλείσουμε και να μην ξέρουμε που θα πάνε όλα αυτά τα παιδιά. Είναι 25 παιδικοί σταθμοί σε όλη την Ελλάδα.

Πρέπει το Κράτος και όλες οι πολιτικές δυνάμεις να σκύψουν πάνω σε αυτό το πρόβλημα και όχι με μια μολυβιά να τα σβήνουμε. Υπάρχουν τρομερές ανάγκες. Εάν σήμερα ένας Δήμος θέλει να ιδρύσει έναν παιδικό σταθμό πρέπει να περάσουν 2-3 χρόνια. Εδώ υπάρχει μια έτοιμη υποδομή που λειτουργεί πολύ καλύτερα από όλους τους παιδικούς σταθμούς. Θα μπορούν οι Δήμοι, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, να απορροφήσουν και το προσωπικό και τα παιδιά.

Δεν μπορούμε να συζητάμε να πάρουμε τα παιδιά και να τα πάμε σε άλλους παιδικούς σταθμούς. Η μόνη λύση είναι να βρεθεί λύση κεντρικά. Το Υπουργείο Εργασίας, οι Δήμαρχοι να μεταφέρουν πόρους προς τους Δήμους για να μπορέσουν να λειτουργήσουν και αυτοί οι παιδικοί όπως λειτουργούν και οι υπόλοιποι της χώρας» τόνισε ο κ. Ναλμπάντης.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s