Υποτονικές οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το μνημόνιο στην Κομοτηνή

Posted: 15 Φεβρουαρίου 2012 in ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΡΟΔΟΠΗ

Στην κρισιμότερη ίσως στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας, το βράδυ της Κυριακής (12/2) όποτε και επρόκειτο να ψηφιστεί το Μνημόνιο ΙΙ οι συγκεντρώσεις στην Κομοτηνή ήταν για ακόμα μια φορά υποτονικές αποδεικνύοντας ότι είτε οι Κομοτηναίοι αδιαφορούν τελικά για τις εξελίξεις είτε ότι οι συνδικαλιστές με τη στάση τους όλα αυτά τα χρόνια κατάφεραν να απομακρύνουν το εργατικό δυναμικό της περιοχής από κοντά τους.

Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στην Κομοτηνή ήταν και πάλι δύο διαφορετικές, μία του Εργατικού Κέντρου, της ΑΔΕΔΥ και του Συνασπισμού στην κεντρική πλατεία της πόλης και μία του ΠΑΜΕ μπροστά στο Δημαρχείο Κομοτηνής.

Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στη συγκέντρωση της κεντρικής πλατείας εκτός από αντεξουσιαστές έδωσαν το παρών και εθνικιστές, με τις δύο αντίθετα ιδεολογικές ομάδες να συνυπάρχουν χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό επεισόδιο, πράγμα το οποίο και πρέπει να τονισθεί ως ιδιαίτερα θετικό.

Ο Παντελής Μαγαλιός, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, σε δηλώσεις του σημείωσε πως «δυστυχώς τον Έλληνα εργαζόμενο τον πάνε στη φτωχοποίηση και γενικά όλη την κοινωνία. Εμείς οργανωνόμαστε και θα μας βρουν μπροστά τους είτε περάσει το νομοσχέδιο είτε δεν περάσει. Εμείς δεν θα το εφαρμόσουμε, θα αντιδράσουμε ώστε να μην εφαρμοστεί αυτός ο νόμος. Βρήκαν την αφορμή με την κατάσταση αυτή να διαλύσουν την Εργατική Εστία και την Εργατική Κατοικία στο βωμό των χρημάτων και του αποθεματικού που υπάρχουν στους Οργανισμούς αυτούς για να τους πάρουν για τον κρατικό προϋπολογισμό. Στέλνουν στο δρόμο τις οικογένειες και τα παιδιά, αυτούς που έχουν πάρει δάνεια, αυτούς που έχουν πάρει εργατικές κατοικίες.

Αυτά τα πράγματα δεν πρέπει να περάσουν. Αυτό το σοκ που προσπαθούν να κάνουν στην ελληνική κοινωνία, πρέπει να αντιδράσουμε».

Ερωτηθείς ο κ. Μαγαλιός για το τι μέλλει γεννέσθαι με το κτίριο του Εργατικού Κέντρου, το οποίο ως γνωστόν ανήκει στον ΟΕΕ απάντησε ότι «δεν υπάρχει ακόμα κανένα επίσημο έγγραφο που να λέει τι θα γίνει. Η Εργατική Εστία έχει το κτίριο της Πολυφήμου, έχει τον Βρεφονηπιακό Σταθμό, έχει και το κτίριο του Εργατικού Κέντρου. Για αυτά όλα δεν μας έχουν πει τίποτα μέχρι στιγμής τι θα γίνουν. Εμείς όμως επαγρυπνούμε να μην γίνουν αυτό που θέλουν για τη διάλυση των δύο Οργανισμών».

Ο Σταμάτης Σακελλίων, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, χαρακτήρισε την Κυριακή ως τη μέρα των φαντασμάτων. «Η δικομματική κυβέρνηση Παπαδήμου ετοιμάζεται να εκτελέσει την ελληνική κοινωνία. Μετά το παραλήρημα του αντιπροέδρου των Οικονομικών του κ. Βενιζέλου, ο οποίος σε λίγο θα μας απαγορέψει και να μιλάμε, εμείς λέμε ότι ο κάθε βουλευτής σήμερα που θα ψηφίσει θα έχει τεράστια ευθύνη.

Και ο κ. Χατζηοσμάν και ο κ. Πεταλωτής θα έχουν τεράστια ψήφο σε περίπτωση που δώσουν τη θετική τους ψήφο και μετατρέψουν την Ελλάδα σε μια χώρα – γαλέρα. Ακόμα κι αν βρεθούν 151 ή 181 βουλευτές και ψηφίσουν αυτή τη συμφωνία ο λαός ο ίδιος θα την ανατρέψει στους δρόμους. Καλούμε όλους τους πολίτες και όλες τις δυνάμεις που στοιχίζονται στο χώρο της πραγματικά μεγάλης δημοκρατικής παράταξης με πυρήνα την Αριστερά, να διώξουν εντελώς τους υπαλλήλους της τρόικας και να αποκρούσουν τα σενάρια παράτασης των εκλογών που διακινεί μια συμμορία ανθρώπων, που θέλει να λεηλατήσει τη χώρα. Ως εδώ, φτάνει πια. Ήρθε η ώρα των ανατροπών και της μεγάλης ανατροπής» σημείωσε ο κ. Σακελλίων.

Ο Γιώργος Ιωαννίδης, πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης, τόνισε με τη σειρά του πως «μέχρι τον Ιούνιο η κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα στη πτώχευση. Εκείνο που περιμέναμε ήταν να στηριχθεί ο λαός από τους πολιτικούς τους οποίους εξέλεξε. Δυστυχώς, όμως η φτώχεια, η αγανάκτηση και ο εξευτελισμός των πολιτών που έχουν οδηγήσει οι πολιτικοί μας, πραγματικά δεν αξίζει στον ελληνικό λαό».

Πορεία του ΠΑΜΕ σε κεντρικούς δρόμους

Την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ διοργάνωνε συγκέντρωση στο Δημαρχείο της πόλης και πορεία στους κεντρικούς δρόμους. Ο Κώστας Σιδηρόπουλος μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Ροδόπης σημείωσε ότι «η απάντηση μας είναι όχι μόνο για το μνημόνιο αλλά και για να πέσει η κυβέρνηση και να γίνουν εκλογές τώρα. Σαν ταξικό κίνημα, τα αιτήματα μας είναι και πιο μακροπρόθεσμα. Αυτό που λέμε εδώ και καιρό είναι ότι δίνουμε μάχες για να τις κερδίσουμε, ώστε να γίνει η ζωή μας λίγο καλύτερη, να απελευθερωθούμε πραγματικά από τα δεινά της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, ο άλλος δρόμος ανάπτυξης είναι μια άλλη εξουσία και μια άλλη κοινωνία».

Ερωτηθείς ο κ. Σιδηρόπουλος για ποιο λόγο επιμένει το ΠΑΜΕ να πραγματοποιεί ξεχωριστά συγκεντρώσεις, απάντησε πως «οι δικές μας συγκεντρώσεις είναι ξεχωριστές με την έννοια ξεχωριστές, συμβαίνει εδώ και 10 χρόνια. Είναι συγκεκριμένος ο λόγος που το κάνουμε. Θεωρούμε ότι οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες στο τι προτείνουμε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η θέση μας για την Ε.Ε.

Δεν μπορούμε σήμερα να συζητάμε αν η Ε.Ε. μπορεί να γίνει πιο φιλολαϊκή ή λιγότερο φιλολαϊκή, ούτε τους καπιταλιστές μπορούμε να τους βάλουμε κάποια όρια και τους πούμε ότι θα έχετε λιγότερο κέρδος. Εμείς ζητάμε κάτι τελείως διαφορετικό και γι’ αυτό το λόγο οι πορείες και οι συγκεντρώσεις μας είναι διακριτές και ξεχωριστές».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s