Πρωτάθλημα αερομοντελισμού ελικοπτέρων

Posted: 8 Οκτωβρίου 2007 in ΑΘΛΗΤΙΚΑ

  • Διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Κομοτηνή
  • Το πρωτάθλημα αυτό ήταν κριτηρίου Εθνικής ομάδας και από αυτό επιλέχθηκαν οι τρεις αθλητές που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας Διεθνώς
  • Ένας πρωταθλητής στην Κομοτηνή
  • «Το Κράτος μας εγακτέλειψε»

Στην πόλη μας συγκεντρώθηκαν το Σαββατοκύριακο 6-7 Οκτωβρίου, οι κορυφαίοι αθλητές στα τηλεκατευθυνόμενα ελικόπτερα προκειμένου να διαγωνισθούν για να επιλεγούν οι καλύτεροι, οι οποίο και θα εκπροσωπήσουν την χώρα μας σε Διεθνές επίπεδο (Παγκόσμιο – Πανευρωπαϊκό).

Η ανάθεση πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία μετά από πρόταση της Αερολέσχης Κομοτηνής και μετά από συνεχείς επαφές. Η κατηγορία στην οποία συμμετείχαν οι διαγωνιζόμενοι ήταν τα ελικόπτερα F3C όπως αυτή έχει οριστεί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία.

Ο Γιώργος Τοκαλατσίδης, πρόεδρος της Αερολέσχης Κομοτηνής, δήλωσε πως «στην Κομοτηνή γίνεται για πρώτη φορά ένας τέτοιος αγώνας, οι συμμετοχές είναι οχτώ από όλη την Ελλάδα και αυτή είναι και η τελική φάση από την οποία θα επιλεγούν οι τρεις αθλητές, οι οποίοι και θα εκπροσωπήσουν την χώρα μας του χρόνου στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα» ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για την πολύτιμη βοήθεια και την στήριξή τους την πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Κομοτηνής κ. Ελπινίκη Μουστάκα και τον Δήμαρχο Κομοτηναίων κ. Δημήτρη Κοτάσκη.

Οι συμμετοχές σε αυτόν τον διαγωνισμό ήταν συνολικά οχτώ (8), από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Λαμία, Αλεξανδρούπολη ενώ ανάμεσά σε αυτούς ήταν και ο Κομοτηναίος πρωταθλητής Γιάννης Κούτσουλας, ο οποίος όμως εκπροσωπούσε την Αερολέσχη Αθηνών.

Τα ελικόπτερα των διαγωνιζόμενων ήταν κατασκευασμένα με βάση την αερομηχανική, ενώ ήταν τηλεκατευθυνόμενα με πομπό και δέκτη και το καθένα από αυτά είχε τη δική του συχνότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος των ελικοπτέρων αυτών κυμαίνεται σε διάφορες τιμές, ανάλογα με την ποιότητα των υλικών. Χαρακτηριστικό είναι το πιο φθηνό από αυτά, το οποίο ήταν έτοιμο, πακεταρισμένο άξιζε 3.000€.

Ο Αλέκος Λεονταρίδης, πρόεδρος της Επιτροπής Αερομοντελισμού της Ελληνικής Ομοσπονδίας τόνισε πως «το επίπεδο των συμμετεχόντων είναι αρκετά υψηλό, η ομάδα μας είναι 9η στην Ευρώπη και 15η στον κόσμο, ξεπερνώντας άλλες χώρες με υψηλότερη τεχνολογία και πλουσιότερο έμψυχο δυναμικό, χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ελβετία και η Αυστρία». Όσον αφορά την Αερολέσχη Κομοτηνής και τις προσπάθειες που κάνουν οι άνθρωποί της, ο κ. Λεονταρίδης είχε να πει μόνο καλά λόγια. Χαρακτηριστικά σημείωσε πως «με την Αερολέσχη Κομοτηνής αυτή ήταν και η πρώτη φορά που είχα επαφή και μπορώ να πω ότι η προσπάθειά της είναι αξιέπαινη» για να προσθέσει πως «η Αερολέσχη Κομοτηνής έχει μόλις δύο χρόνια και όμως η δραστηριότητάς ξεπερνάει άλλες Αερολέσχες στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι οποίες έχουν συμπληρώσει 50 χρόνια ζωής. Με λίγα λόγια μπορώ να πω ότι εδώ βλέπω λίγους ανθρώπους να κάνουν πολλή δουλειά εν αντιθέσει με κάποιες άλλες περιοχές, όπου βλέπω πολλούς ανθρώπους να κάνουν λίγη δουλειά».

Ένας πρωταθλητής στην Κομοτηνή

Τα βλέμματα όλων στο πρωτάθλημα αερομοντελισμού συγκέντρωσε ο 4 φορές πανελλήνιος πρωταθλητής Γιάννης Κουτσούλας, ο οποίος είναι Κομοτηναίος στην καταγωγή, όμως λόγω επαγγέλματος μένει μόνιμα στην Αθήνα και συμμετέχει στα πρωταθλήματα εκπροσωπώντας την Αερολέσχη Αθηνών. «Μεγάλωσα στην Κομοτηνή και έμενα εδώ μέχρι το Λύκειο» δήλωσε ο ίδιος στην «ΦΩΝΗ», για να προσθέσει πως «συμμετέχω φέτος σε αυτό το πρωτάθλημα εκπροσωπώντας την Αερολέσχη Αθηνών, αλλά από του χρόνου θα γίνω μέλος στην Αερολέσχη Κομοτηνής και θα συμμετέχω στους αγώνες σαν δικό της μέλος».

Να σημειώσουμε εδώ ότι στα ελικόπτερα δεν υπάρχει μέχρι στιγμής Κομοτηναίος αθλητής και γενικά το επίπεδο των Κομοτηναίων δεν είναι αρκετά υψηλό σε αυτούς τους αγώνες. Ο Γιάννης Κούτσουλας μέχρι σήμερα έχει κατακτήσει τέσσερα (4) πανελλήνια πρωταθλήματα, συμμετέχει κάθε χρόνο σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα ενώ η καλύτερη επίδοσή του σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η κατάκτηση της 32ης θέσης. Οπότε, μπορούμε να πούμε ότι από του χρόνου η ομάδα της Κομοτηνής θα έχει έναν πρωταθλητή στις τάξεις της.

«Το Κράτος μας εγακτέλειψε»

Τα έντονα παράπονά του εξέφρασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Αερομοντελισμού της Ελληνικής Ομοσπονδίας κ. Αλέκος Λεονταρίδης για την στάση της Ελληνικής Πολιτείας απέναντι στην Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία. «Η βοήθεια που παίρνει η Ομοσπονδία μας όλα αυτά τα χρόνια από το κράτος είναι πολύ μικρότερη από την βοήθεια που παίρνει ο Δημοτικό Οργανισμός Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Κομοτηνής μόνο. Είναι απαράδεκτο αυτό το πράγμα, αν δεν είχαμε τους χορηγούς δε θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτούς τους αγώνες. Δεν πληρώνεται κανείς αθλητής για τους αγώνες που δίνει» σημείωσε ο κ. Λεονταρίδης για να προσθέσει πως «όλα τα έξοδα οι αθλητές τα βάζουν από την τσέπη τους, ούτε καν ένα εισιτήριο για να μπορέσει να μετακινηθεί στους αγώνες. Και να ξέρετε ότι το κόστος είναι μεγάλο για να μπορέσει κάποιος να συμμετάσχει στους αγώνες».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας όμως δε στάθηκε μόνο εδώ, στην οικονομική ενίσχυση του Κράτους, αλλά τόνισε κυρίως την έλλειψη ιδιόκτητων εγκαταστάσεων. «Είμαστε η μόνη Ομοσπονδία που δεν έχουμε δικούς της χώρους έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε προπονήσεις και να διεξάγουμε εκεί πέρα τους αγώνες μας. Παλαιότερα είχαμε έναν χώρο στην περιοχή των Σπάτων, αλλά μας τον πήρε το Κράτος προκειμένου να φτιάξει εκεί το αεροδρόμιο χωρίς όμως να αντικαταστήσει αυτόν τον χώρο με άλλον».

Ερωτηθείς, ο κ. Λεονταρίδης για το ποιες θα είναι οι από δω και πέρα κινήσεις της Ομοσπονδίας απάντησε πως «θα επιδιώξουμε να έχουμε συνάντηση με τον Υφυπουργό Αθλητισμού και με άλλους φορείς, όπως είχαμε πολλές παρόμοιες συναντήσεις μέχρι σήμερα» για να εκφράσει όμως ταυτόχρονα την απαισιοδοξία του ότι «εμάς δεν μας ενδιαφέρουν τι λένε οι πολιτικοί, εμείς βλέπουμε τα αποτελέσματα και δε βλέπουμε να δίνεται κάποια λύση στο πρόβλημα μας».

Για να καταλάβετε την εγκατάλειψη της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας από το Κράτος, να σημειώσουμε ότι ενώ διεξαγόταν Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στην πόλη μας με συμμετοχές αθλητών από όλη την Ελλάδα, ο Αξιωματικός υπηρεσίας που βρίσκεται στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο Κομοτηνής, δεν άφησε την Παρασκευή τους αθλητές να κάνουν προπόνηση διώχνοντας τους από τον χώρο.

Και να φανταστεί κανείς ότι η Ομοσπονδία αυτή παρ’ όλες τις αντιξοότητες που συναντάει, χωρίς οικονομική στήριξη, χωρίς ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, έχει καταφέρει να είναι 9η στην Ευρώπη και 15η στον κόσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.