Ευρωπυρά για την τιμή των καυσίμων στην Ελλάδα

Posted: 25 Σεπτεμβρίου 2008 in ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «κύκλωμα» εμπορίας και διανομής καυσίμων στην Ελλάδα παρακολουθεί στενά η Ε.Ε., η οποία κίνησε πρόσφατα διαδικασία παράβασης κατά της χώρας μας

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των 27 χωρών της ΕΕ όσον αφορά την τιμή της βενζίνης. Σύμφωνα με τον Επίτροπο Ενέργειας κ. Piebalgs έως τα τέλη του 2008 θα ληφθεί η τελική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κύκλωμα εμπορίας και διανομής καυσίμων στην Ελλάδα, σε συνέχεια της επίσημης προειδοποιητικής επιστολής που διαβιβάστηκε στην ελληνική κυβέρνηση το Φεβρουάριο του 2008.

Όπως επισημαίνεται στην απάντηση του κ. Piebalgs, οι τιμές στη χώρα μας επηρεάζονται από ατέλειες της τοπικής αγοράς και συμπεριφορά νόθευσης του ανταγωνισμού. Ως εκ τούτου η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την κατάσταση και αντιμετωπίζει δυναμικά όσες αδυναμίες παρουσιάζονται.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, όσον αφορά ειδικότερα τα κυκλώματα διανομής καυσίμων, η Επιτροπή αναφέρει ότι κίνησε πρόσφατα διαδικασία παράβασης κατά της χώρα μας αναφορικά με τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας για τη μεταφορά εμπορευμάτων, ειδικότερα τη μεταφορά πετρελαιοειδών, οι οποίες δεν είναι συμβατές με το άρθρο 43 της Συνθήκης ΕΚ (δικαίωμα ελεύθερης εγκατάστασης).

«H κυβέρνηση συντηρεί τις μονοπωλιακές τάσεις και τη στρέβλωση του ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά των καυσίμων και αντιμετωπίζει με απραξία τα έντονα φαινόμενα κερδοσκοπίας, με συνέπεια ο Έλληνας πολίτης να επιβαρύνεται με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε όλη την Ευρώπη. Aκόμα κι όταν οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν διεθνώς, όπως συμβαίνει τον τελευταίο καιρό, ο καταναλωτής δεν βλέπει αναπροσαρμογή προς τα κάτω της τιμής των καυσίμων. H πολιτική θέση του ΠAΣOK είναι ότι υπάρχει τρόπος να μειωθούν οι τιμές, όπως με την επιβολή πλαφόν στην τιμή της βενζίνης, να ελεγχθούν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας στο κύκλωμα διανομής και εμπορίας καυσίμων και να εφαρμοστεί άμεσα η νομοθεσία του ελεύθερου και υγιούς ανταγωνισμού», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΠAΣΟΚ, Κώστας Μποτόπουλος.

Σχολιάστε